<p>De jonge springers genoten van de ambiance van een NK.&nbsp;</p>

De jonge springers genoten van de ambiance van een NK. 

(Foto: PB Holland)

Jeugd straalt op NK polsstokverspringen

  •   keer gelezen   Sport

kockengen/regio • Het ene persoonlijke record na het andere sneuvelde tijdens de Nederlandse Kampioenschap jeugd polsstokverspringen in Kockengen. De springers genoten van de ambiance van een NK en stegen vaak boven zichzelf uit.


Op een prachtige zonnige zaterdagmiddag bleek het goed springen in Kockengen. Bij de jongens 11-12 jaar was het Jorrit Bouwstra uit Reduzum die na zijn titel vorig jaar in de jongere leeftijdscategorie opnieuw een Nederlands titel wist te winnen. Hij sprong 11,07 meter. Mark Boer uit Woerdense Verlaat bleef daar met 10,73 meter maar net achter. Volgend jaar gaat de strijd verder, want beide jongens mogen nog een jaar meedoen in deze categorie.

Bij de meisjes 11-12 jaar was erg spannend. De twee Friezinnen Vienne van der Knaap en Hieke Vogel gaven elkaar niets toe. Uiteindelijk won Vienne met een afstand van 10,16 meter. Hieke bleef er maar vier centimeter achter.

Bij de jongens t/m 10 was het thuisfavoriet Jarmo Timmens die de wedstrijd sterk opende met een persoonlijk record van 9,43 meter. Het betekende voor alle andere deelnemers dat ze ook hun persoonlijke record moesten verbeteren om de titel te winnen. Jort van der Water uit Oudewater deed dat in zijn derde sprong, maar zelfs dat bleek niet genoeg. Hylke Brouwer uit Arum verraste en verbeterde zijn persoonlijk record met bijna twee meter: 10,01 was de winnende afstand.

Bij de meisjes t/m 10 jaar was het Meike Cazant uit Kockengen die op haar thuisschans de Nederlandse titel opeiste. Met een mooie 8 meter-sprong volgde zij haar grote zus Lisanne op als Nederlands Kampioen. Zo liet de getalenteerde polsstokfamilie Cazant opnieuw van zich horen. Dat zal niet voor het laatst zijn deze zomer. In de oudere leeftijdscategorieën hebben ze nog enkele ijzers in het vuur.

Erfgoed

Het thema van dit NK Jeugd was het immaterieel erfgoed, want fierljeppen is inmiddels bijgeschreven op de lijst immaterieel erfgoed. Het drukt cultuur van nu uit in verbondenheid met het verleden, maar ook gericht op de toekomst. En dat paste uitstekend bij deze jeugdwedstrijden. Derk Boswijk, kamerlid van het CDA en inwoner van Kockengen onthulde in dat kader een bord met informatie over polsstokspringen als immaterieel erfgoed.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten