• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek. Foto: Elvira Schenk

Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid

Nieuws 507 keer gelezen

MONTFOORT •  Welzijnsstichting SWOM opent de buurtkamer van Montfoort speciaal voor inwoners van de gemeente Montfoort in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. In deze gezellige buurtkamer kunnen mensen deelnemen aan de creatieve activiteiten, maar zich ook gewoon ontspannen met een kopje koffie of thee. 

Rachel, een jonge mantelzorger, is door de SWOM uitgenodigd om er de creatieve workshops te gaan leiden. 

Misschien is het u al opgevallen. Langs de kant van de weg in Montfoort en Linschoten zijn billboards te zien met de woorden ‘Eén tegen eenzaamheid’. Montfoort sluit met deze billboards aan bij een grote campagne in Nederland om eenzaamheid te verminderen. 

Het moedigt mensen aan om vriendelijk te zijn en contact te maken, vooral met mensen die zich alleen voelen, door kleine gebaren zoals een praatje maken of samen iets leuks doen. De billboards maken de mensen attent op het signaalpunt tegen eenzaamheid in de gemeente Montfoort.

Contact met gelijkgestemden

In Montfoort en Linschoten zetten Rachma en Sanne van de SWOM zich actief in tegen eenzaamheid. Sanne is het aanspreekpunt vanuit het steunpunt mantelzorg. “Veel mensen dragen zorgen met zich mee, die kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid,” zegt Sanne. “We bekijken samen met de mantelzorger wat er mogelijk is, wellicht binnen het eigen netwerk, maar vaak is er behoefte aan meer, zoals contact met gelijkgestemden of gewoon een gezellig praatje.”

Mensen denken vaak dat alleen ouderen eenzaam zijn, maar dat klopt niet 

Rachma is het aanspreekpunt voor het project ‘Eén tegen eenzaamheid’ en voegt eraan toe: “De landelijke campagne richt zich op alle inwoners van de gemeente Montfoort. Mensen denken vaak dat alleen ouderen eenzaam zijn, maar dat klopt niet. Je kunt op veel manieren eenzaam zijn.”

Rachel, 38 jaar oud en jonge mantelzorger, staat dagelijks klaar voor haar man die een auto-ongeluk heeft gehad, en voor haar zoontje. “Als je eenzaam bent met een gezin, dan is dat anders, ik wist niet waar ik heen moest,” deelt Rachel. 

Vastbesloten om iets te doen, werd ze lid van de Breikoker in Linschoten, organiseert ze activiteiten in het Wispelhuis, en startte ze tijdens de pandemie Happy Stones in Montfoort op, waarbij kunstzinnig versierde stenen op allerlei plaatsen werden verstopt, wachtend op een gelukkige vinder. Daarnaast heeft ze contact via Facebook met andere mensen die zich eenzaam voelen.

Taboe doorbreken

Het dagelijks leven drukt zwaar op Rachel. Thuis kan ze haar verhaal niet delen en ze wil haar vrienden en familie niet steeds lastig vallen met haar verhaal. Daarbij weet ze dat ze niet de enige is met dit probleem. Daarom wil ze graag in contact te komen met andere mantelzorgers.

 Je bent niet alleen en je hoeft je er niet voor te schamen

“Als mantelzorger begrijp je elkaar beter, je hebt aan een half woord genoeg. Het lijkt me fijn om even te kunnen appen: ‘Kun je even wandelen?’. Tijdens een wandeling of creatieve bezigheid is het makkelijker om te praten. Ook wil ik graag het taboe op eenzaamheid doorbreken. Je bent niet alleen en je hoeft je er niet voor te schamen.”

Aan de grote tafel

Het eerste initiatief van SWOM in Montfoort en Linschoten tegen eenzaamheid is de Buurtkamer van Montfoort, speciaal voor mensen tussen de 18 en 55 jaar. De eerste bijeenkomst is op dinsdagochtend 14 mei van 10.00 tot 12.00 uur en zal maandelijks plaatsvinden aan de grote tafel in de bibliotheek. Kijk op www.swomontfoort.nl voor de andere data. 

Rachel zal zelf aanwezig zijn en hoopt op een grote opkomst: “Iedereen is welkom om te komen, het lijkt mij leuk om van elkaar te leren en lekker bezig te zijn.” De Buurtkamer heeft vrije inloop. Of u nu creatief aan de slag wilt of lekker een kop koffie of thee wil drinken.

Hulp inschakelen

Ben jij eenzaam of vermoed je dat een ander in jouw omgeving eenzaam is, dan kunnen zij hulp inschakelen door een mail te sturen naar signaalpunt@swomontfoort.nl De kernboodschap is ‘Doorbreek de eenzaamheid voor jezelf of voor een ander’.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Podcast 'Iconen van de Geschiedenis' over het verraad van Benschop Nieuws 1 mei, 22:56
• Foto ter illustratie
Provincie Utrecht geeft korting op fietshelm Nieuws 1 mei, 11:56
• In de Basiliek aan de Nicolaasstraat.
Gedichten van leerlingen bij Dodenherdenking in IJsselstein Nieuws 1 mei, 11:00
• Willem kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is.
Wie helpt Willem (78) in de dierenweide bij Ewoud? Nieuws 1 mei, 08:00
• De natuurspeeltuin in het Montfoortse Stadspark is bijna klaar.
Aanleg natuurspeeltuinen uiteindelijk toch haalbaar Nieuws 30 apr, 16:37
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 30 apr, 16:21
Afbeelding
BMM Band houdt aangename traditie in ere Nieuws 30 apr, 15:50
• Iedereen is van harte welkom bij Debbie en Michel in Meridiaan Hairstyling.
Debbie en Michel openen kapsalon Meridiaan Hairstyling Zakelijk 30 apr, 12:30