Afbeelding

Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op ‘grip op geld’ houden

Nieuws 267 keer gelezen

MONTFOORT • De Montfoortse gemeenteraad heeft het beleidsplan integrale schuldhulpverlening 2024 unaniem vastgesteld. De gemeente voelt zich medeverantwoordelijk voor de bestaanszekerheid van haar inwoners. Met dit plan wordt ingezet op het voorkomen van schulden en geldzorgen. 

De afgelopen periode is de kans op problematische schulden toegenomen. Er zijn meer mensen die met een klein inkomen moeten rondkomen. Daar staat tegenover dat de prijzen juist zijn gestegen. Financiële problemen zo vroeg mogelijk herkennen, en waar mogelijk oplossen, voorkomt dat de problemen groter worden. De gemeente werkt hiervoor nauw samen met lokale partners.

Het plan biedt inwoners die betalingsachterstanden hebben voor hun huur, energie, water of zorgverzekering in een vroeg stadium hulp aan. Hiervoor is al een aantal stappen gezet.

Voorkomen van schulden
Sinds kort is Montfoort aangesloten bij Geldfit. Op Geldfit.nl staan twee soorten checks die inwoners uit Montfoort en Linschoten kunnen helpen. Zo is er de Potjescheck. Er zijn verschillende regelingen en vergoedingen waar een inwoner misschien recht op heeft. Na het invullen van de Potjescheck is direct duidelijk welke potjes hij of zij aan kan vragen. Ook is er de Geldfit-test. Na het invullen van een aantal vragen, krijgt een inwoner advies met tips en lokale partners met wie ze contact op kunnen nemen. 

In vroeg stadium hulp aanbieden
In 2021 is de gemeente gestart om inwoners die betalingsachterstanden hebben voor hun huur, energie, water of zorgverzekering te benaderen en hulp aan te bieden. Sinds 2021 is dit een taak die ondergebracht is bij de gemeente. Zo wil ze er graag aan bijdragen dat betalingsachterstanden bij haar inwoners niet verder oplopen en wellicht uitgroeien tot grotere schulden. Dit heet ook wel ‘vroegsigalering’. De partij die dit voor gemeente Montfoort uitvoert, is sinds 1 maart 2024 Budgetiek. Naast deze hulp ondersteunt Budgetiek ook inwoners met (dreigende) schulden en andere financiële problemen.

Samenwerking
Binnen gemeente Montfoort wordt nauw samengewerkt tussen lokale partners. Deze partners zijn onder andere SWOM, Stichting SchuldHulpMaatje Montfoort-Linschoten, Budgetiek, Jongerenwerk en Ferm Werk. Dit gaat uiteraard binnen de privacyregels en altijd met instemming van de betreffende inwoner.

Wethouder Van Dalen is erg positief over de genomen stappen. “We zijn blij dat we de ondersteuning vooral met lokale partners kunnen doen. Zij staan dichtbij onze inwoners. We willen de hulp zo laagdrempelig mogelijk inrichten. We zetten de inwoner centraal en kijken welke hulp hij of zij nodig heeft. Als het nodig is zetten we professionele deskundigheid in. De inwoner kan zowel bij de gemeente als bij een partnerorganisatie aankloppen voor hulp.”

Een overzicht wat de gemeente aanbiedt om ‘grip op uw geld’ te houden of krijgen, staat op www.montfoort.nl/gripopuwgeld.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aangehouden Montfoortse drugsdealer krijgt last onder dwangsom Nieuws 3 mei, 10:40
Afbeelding
Podcast 'Iconen van de Geschiedenis' over het verraad van Benschop Nieuws 1 mei, 22:56
• Foto ter illustratie
Provincie Utrecht geeft korting op fietshelm Nieuws 1 mei, 11:56
• In de Basiliek aan de Nicolaasstraat.
Gedichten van leerlingen bij Dodenherdenking in IJsselstein Nieuws 1 mei, 11:00
• Willem kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is.
Wie helpt Willem (78) in de dierenweide bij Ewoud? Nieuws 1 mei, 08:00
• De natuurspeeltuin in het Montfoortse Stadspark is bijna klaar.
Aanleg natuurspeeltuinen uiteindelijk toch haalbaar Nieuws 30 apr, 16:37
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 30 apr, 16:21
Afbeelding
BMM Band houdt aangename traditie in ere Nieuws 30 apr, 15:50