Afbeelding
Foto: Provincie Utrecht

Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet

Nieuws 329 keer gelezen

REGIO • De aandeelhouders van Stedin Holding N.V. zijn op akkoord gegaan met de toetreding van de provincie Utrecht als aandeelhouder. De provincie investeert 15 miljoen euro in Stedin om bij te dragen aan de oplossingen voor de problemen op het overvolle elektriciteitsnet. Ook onorthodox oplossingen zijn daarbij mogelijk.

De provincie Utrecht praat als aandeelhouder in een vroeg stadium mee met de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Stedin over het versnellen van de energietransitie.

Onorthodox oplossingen mogelijk
Gedeputeerde Huib van Essen (Energietransitie) is blij met de toetreding: “De hele provincie Utrecht heeft op dit moment al veel last van netcongestie. Door samen te werken kunnen we bijdragen aan onorthodox oplossingen die het elektriciteitsnet ontlasten of flexibeler en slimmer benutten. Ook dragen we als aandeelhouder bij aan het versnellen van de energietransitie.”

Minister Jetten
Door de ernst van de situatie heeft demissionair minister Jetten (Energie) al verschillende maatregelen geschetst die niet erg gebruikelijk zijn: ze vergen dat regelgeving en bezwaarprocedures worden aangepast en ingekort. Zo wil Jetten dat in sommige gevallen al begonnen kan worden met uitbreiding van het elektriciteitsnet, terwijl de bezwaarprocedure nog loopt of bedrijven de aansluiting officieel nog niet hebben aangevraagd. Het lijkt erop dat de provincie ook open staat voor dergelijke oplossingen.

Elektriciteitsnet ook vol in regio
Ook in de regio zit het elektriciteitsnet vol. Stedin meldde al eerder dat in IJsselstein en Lopik het elektriciteitsnet langzaam maar zeker overbelast raakt. Stedin en TenneT (hoogspanning) hebben aangegeven dat capaciteitsgrenzen zijn bereikt. Dit raakt vooral bedrijven en instellingen met een aansluiting groter dan 3 x 80 ampère.

Investering van miljarden nodig
De afgelopen jaren heeft Stedin geïnvesteerd in de netcapaciteit die nodig is om de energievoorziening te verduurzamen. Tot 2030 wordt nog ten minste 8 miljard euro aan verdere investeringen verwacht om de capaciteit van het elektriciteitsnet te vergroten en het probleem van de netcongestie op te lossen.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 19 uur geleden
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 19 uur geleden
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21