Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Antonius Ziekenhuis krijgt 7,1 miljoen voor behandeling lekkende hartklep

Algemeen 1.354 keer gelezen

REGIO • Het St. Antonius Ziekenhuis krijgt een subsidie van 7,1 miljoen voor onderzoek naar een nieuwe behandeling voor mensen met een lekkende hartklep.

Op dit moment is er nog niet voor iedereen een goede behandeling. Een openhartoperatie om de hartklep te repareren is voor de meeste, vaak oudere, mensen veel te ingrijpend. De hoop is daarom nu gevestigd op een nieuwe behandeling waarbij de hartklep wordt gerepareerd via de lies.

Nietje 
“Het speciaal voor deze klep ontworpen hulpmiddel, een soort nietje, brengen we tijdens de operatie met behulp van een katheter via de liesader in. Hiervoor hoeft het hart niet stil gelegd te worden”, legt cardioloog Martin Swaans uit. “Via echobeelden volgen we de hartfunctie tijdens de ingreep nauwgezet en kunnen we de lekkage ook ter plekke goed beoordelen om er vervolgens voor te zorgen dat het nietje op de juiste plek wordt geplaatst om de lekkage te dichten.”  

Onvoldoende bewijs
Het St. Antonius Ziekenhuis zegt deze ingreep in 2020 als eerste ziekenhuis in de Benelux te hebben verricht. Sindsdien is de behandeling nog slechts een paar keer per jaar uitgevoerd. “Dit terwijl er een groeiende groep patiënten is, die baat zou kunnen hebben van de procedure”, aldus Swaans. “De eerste resultaten van deze behandeling zijn veelbelovend, maar om voor vergoeding in aanmerking te komen is er nog onvoldoende bewijs. Momenteel worden de kosten uit onderzoeksbudgetten en uit eigen zak door het ziekenhuis betaald. Met dit onderzoek kunnen we daar verandering in brengen”.

Levens redden
Swaans: “We willen met dit onderzoek het bewijs leveren dat deze behandeling voor deze grote groep patiënten het verschil maakt ten opzichte van de huidige behandelopties: minder hartfalen, minder ziekenhuisopnames en vooral een betere kwaliteit van leven.”

Aan het onderzoek zullen 150 patiënten deelnemen en het duurt zes jaar. Dan worden de onderzoeksresultaten bij het Zorginstituut ingediend die vervolgens beoordeelt of de behandeling bij de genoemde groep patiënten vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering. 

Swaans: “We hebben dus nog en lange weg te gaan, maar zijn heel blij met deze subsidie, omdat het ons de kans geeft om straks veel meer patiënten hun kwaliteit van leven terug te geven of zelfs hun leven te redden.”

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14