De stadsgidsen van Montfoort in hun opvallend rode outfit met bijbehorende paraplu
De stadsgidsen van Montfoort in hun opvallend rode outfit met bijbehorende paraplu Foto: Paul van den Dungen

Stadsgidsen Montfoort in fel rood niet te missen

Algemeen 505 keer gelezen

MONTFOORT • Niemand kan meer om de stadsgidsen van Montfoort heen. Alle gidsen dragen sinds 26 april een felrode gidsenjas met op de rugzijde het woord ‘Stadsgids’ en op de voorzijde het stadswapen van Montfoort.

De stadsgidsen zijn sinds kort overgegaan van seniorensociëteit Het Knooppunt naar de Stichting Oud Montfoort (SOM). Ook hun aantal is toegenomen. De SOM ontving eind 2021 de 2e prijs in de verkiezing van beste Erfgoedvrijwilligersorganisatie en kreeg daarvoor van de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap een bedrag van 5.000 euro. Een deel daarvan is nu besteed om het twaalf personen sterke team te voorzien van herkenbare kleding. De gemeente stelde twaalf rode paraplu’s ter beschikking.
De stadsgids vertelt tijdens rondleidingen veel over de bijzondere monumenten en over de boeiende historie van Montfoort. Het is een mooie gelegenheid om familie of relaties kennis laten maken met Montfoort, waarvoor een stadswandeling bij uitstek geschikt is. Per gids kunnen maximaal tien mensen mee. De Stichting Oud Montfoort verzorgt ook rondleidingen en lezingen op afspraak, bijvoorbeeld voor families, vriendengroepen, verenigingen, scholen en bedrijven. Bij rondleidingen is hierbij ‘maatwerk’ mogelijk. Bijvoorbeeld het combineren van onderdelen van verschillende rondleidingen, aangepaste aanvangstijden of tijdsduur of het bezoek aan een speciaal monument.
Stichting Oud Montfoort, die ook Stadsmuseum De Knoperij exploiteert, is blij met de toevoeging van deze activiteit. Peter Versloot van de SOM zegt hierover: “Het sluit heel mooi aan bij de andere activiteiten en is gelijk ook een welkome bron van inkomsten. Wij hebben intussen een boeking gekregen van een groot bedrijf voor 150 rondleidingen op één dag. Dat is even aanpoten, maar gaat ons zeker lukken.

Uitbreiding

Met de overgang van het Knooppunt naar de SOM zijn ook de wandelingen uitgebreid naar drie mogelijkheden, De Stadswandeling Puur is een historische stadswandeling van ongeveer 90 minuten met gids langs de historische hoogtepunten van de stad Montfoort. De kosten zijn 4 euro per persoon met een minimum van 15 euro. In de zomermaanden juni, juli en augustus is er elke week op zaterdag om 13.30 uur een stadswandeling vanaf het Stadsmuseum De Knoperij in de Keizerstraat.. Dan is er nog de Stadswandeling Op Maat: een historische stadswandeling met als extra een bezoek aan molen De Valk, de Hervormde Kerk en/of de RK-kerkvan 2 tot 2,5 uur. Deze wandeling kost 5 eurp per persoon met een minimum van 20 euro. Tenslotte is de Stadswandeling Plus: een wandeling van ongeveer 90 minuten in combinatie met een lunch-arrangement en/of een koffie/thee plus gebak-arrangement in het Oude Stadhuis. De prijs hiervoor is op aanvraag.Voor meer informatie en boekingen: www.oudmontfoort.nl/stadswandeling/ Tel.: 0348-472 485 of mail naar: info@oudmontfoort.nl..

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31