Voorzitter Papineau Salm met zoon en vader Dolman.
Voorzitter Papineau Salm met zoon en vader Dolman. Foto: Ingezonden foto

Jubileumbezoek De Hollandsche Molen aan De Windotter

Algemeen 1.006 keer gelezen

IJSSELSTEIN • In het kader van het honderdjarig bestaan van Vereniging De Hollandsche Molen in mei volgend jaar, brengt voorzitter Nico Papineau Salm in aanloop naar het jubileum een bezoek aan honderd molens. Vorige week legde hij zijn 42e bezoek van de 100 af; bij korenmolen De Windotter. “Nog 58 te gaan”, telt hij. Maar niet uit verveling, want elk bezoek is boeiend.

Hij is onder de indruk van De Windotter: “De molen staat op een prachtige plek en is ook fantastisch als instrument met alles wat hier allemaal gebeurt.” Hij is enthousiast over de grote productie, het actieve molenbestuur en de zestig vrijwilligers die onder meer de winkel draaien met Lia Dolman, echtgenote van molenaar Maarten. Wat de IJsselsteinse molen helemaal uniek maakt: de opvolging van molenaar Maarten door zoon William. “Dat heb ik in mijn elf jaar als voorzitter niet eerder meegemaakt. Leuk dat William bij de besprekingen is.”
Papineau Salm is lovend over het actieve molenbestuur dat goed voor het molenbedrijf zorgt. Zo is er momenteel overleg met de gemeente over de molenbiotoop, omdat er gebouwd gaat worden aan de Aleida van Culemborgstraat, wat invloed kan hebben op de windvang van de molen. Ook het fenomeen hamsteren – zoals in het begin van de coronapandemie – komt ter sprake: “Met de oorlog in Oekraïne - de graanschuur van Europa - steekt dit weer de kop op.” Volgens Papineau Salm, zijn er nog 40 molens die productie draaien. “Maar De Windotter is een grote. Het is ook uniek dat Maarten zijn klanten kent en zelf zijn producten aflevert.”

Voor De Hollandsche Molen is het belangrijk dat er molenaars blijven en dat het onderhoud van de wind- en water molens op peil wordt gehouden. “Het zijn eeuwenoude instrumenten en dat vraagt investeringen.” Een ding weet hij zeker: “De molen leeft in Nederland.” Of hij nog naar Woerden gaat waar de tweede zoon Dolman - Karel - molenaar is? Hij lacht: “Het is aan de molenaars om mij uit te nodigen.”

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14