Trotse ouders en een trots molenbestuur bij de ondertekening van het contract door William.
Trotse ouders en een trots molenbestuur bij de ondertekening van het contract door William. Foto: Lysette Verwegen

Molen De Windotter gaat van vader op zoon

Algemeen 4.292 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Molen De Windotter is in zo’n goede staat van onderhoud dat zijn voortbestaan gegarandeerd is. Hetzelfde geldt voor de bedrijfsvoering. Maar hoe zit het met de molenaar die de spil is van de molen en het molenbedrijf?

Meerjarenplan

Daar heeft het molenbestuur sinds vorige week ook in voorzien; met de aanstelling van William Dolman (23) als toekomstig molenaar. In aanwezigheid van molenaar Maarten Dolman en echtgenote Lia en leden van het molenbestuur werd de arbeidsovereenkomst getekend.
Voorzitter Rienk Sijbrandij: “Je zou het niet zeggen, maar Maarten is 60. Dat heeft ons samen aan het denken gezet over de toekomst. Net zoals we altijd een meerjarenplan hebben voor de molen, omdat we het voortbestaan zeker een generatie willen borgen, is het net zo belangrijk om de voortzetting van het molenambacht zeker te stellen.”

Opvolging

En daar heeft IJsselstein geluk mee. Want toen molenaar Maarten als vrijgezel bij De Windotter betrokken raakte en trouwde met zijn Lia, bleek de liefde voor molens in het bloed te zitten. Oudste zoon Karel is inmiddels molenaar op De Windhond in Woerden en daarnaast opgeleid in molenbouw en restauratie van molens. Zoon William gaf als peuter ook al aan dat hij molenaar wilde worden én zijn vader wilde opvolgen op de Windotter. Hij volgde de opleiding om dit doel te halen en daarnaast de bakkersopleiding en een opleiding management retail. “Allemaal goed voor De Windotter”, lacht de jonge molenaar.
En waar de opvolging mee begon weet Maarten nog goed: “Het was tijdens de restauratie dat toenmalig bestuurslid Hans Smeets tegen me zei dat ik op de molen geen vrijgezel kon blijven. Grapje. Maar kort daarna leerde ik Lia kennen en de rest is geschiedenis.” Het molenbestuur is extra trots op de opvolging: “Het is niet zo makkelijk om een molenaar te vinden en opvolging van vader op zoon op dezelfde molen is helemaal bijzonder.”

Samenwerking

Volgens de planning gaan Maarten en William de komende zeven jaren samenwerken en begint William vanaf nu twee dagen per week. De resterende tijd werkt hij bij de IJsselsteinse Hubo in het montageteam. “Daar ben ik na mijn stage gebleven.” En dat is te zien ook, want bij de ingang hangt een grote foto van De Windotter: “Ze hadden een mooi IJsselsteins stadsgezicht nodig. Nou, ik wist wel wat”, lacht hij. “Ben ik ook tijdens Hubo-dagen toch bij de molen.”
De samenwerking op de molen geeft Maarten intussen wat lucht: “Vooral in de coronatijd hebben we het erg druk gehad, met extra klanten uit het hele land. We hebben tijdens de eerste lockdown zelfs beveiliging moeten inschakelen. Nu krijg ik meer tijd voor nieuwe klanten, de logistiek en achterstallig onderhoud.” Het eerste klusje heeft hij al samen met William geklaard: “Binnen een week hebben we de twee molenstenen gebild. Door de scherpere groeven loopt de productie beter.” William vult aan: “En door wat extra werk is het product nóg beter.”

Ondertekening

De ondertekening wordt een klein feestje in de Theekoepel, waar molenaar Maarten met een vooruitziende blik voor gebak heeft gezorgd. “Ik heb erop gerekend dat het doorgaat”, lacht hij. Of hij dan uitkijkt naar zijn pensioen? Sijbrandy vult het al grappend voor hem in: “Op de kleinkinderen passen en ze alvast laten zien hoe leuk het molenaarsambacht is. En natuurlijk vrijwilliger worden bij de molen.” Over de opvolging naar weer een volgende generatie zal Maarten niet gaan: “Dat is aan William. Misschien zegt ook tegen hem iemand dat hij maar eens moet trouwen.” Zeker is wel dat de hele familie Dolman - net als het bestuur - trots is op de molen, waar monument, ambacht, fulltime productie - zonder subsidie - en verkoop samengaan. Met op de achtergrond Lia die de molenwinkel runt met de talrijke vrijwilligers in de warme sfeer rond de molen. Dat brengt werk mee voor het vrijwillige bestuur: “Als stichting ben je voor meer verantwoordelijk dan alleen de financiële zaken.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05