<p>Burgemeester Van Hartskamp feliciteert de eeuweling,</p>

Burgemeester Van Hartskamp feliciteert de eeuweling,

(Foto: Paul van den Dungen)

Annie Kruse-Groen honderd jaar

  •   keer gelezen

MONTFOORT / IJSSELSTEIN • Het was vorige week woensdag precies 100 jaar geleden dat Annie Groen op Willeskop werd geboren. 


Haar ouders Jan Groen en Nel Groen-Hilhorst van boerderij ‘Regt door zee’ waren blij met de geboorte. Annie was 20 jaar toen zij met een vrachtwagen vanuit Soest naar Den Bosch werd gebracht waar zij als novice toetrad tot de orde van de Dochters van Maria en Jozef. Zelf zegt zij “Ofschoon ik maar een gewone boerendochter was, werd ik hartelijk ontvangen. Als zuster Therasita werkte ik daar met moeilijk opvoedbare kinderen, maar die waren stapel op mij.” In die jaren maakte zij kennis met Hein Kruse uit Wolvega die voor een kooroptreden naar het klooster kwam en haar man zou worden. Een weduwnaar met tien kinderen en hoofdonderwijzer. 
Annie verblijft momenteel tijdelijk om medische redenen in woonzorgcentrum Mariënstein in IJsselstein, maar woont in de Antoniushof in Montfoort. Haar broer Antoon uit Canada was ‘s ochtends de eerste die haar telefonisch feliciteerde. Burgemeester Petra van Hartskamp kwam op bezoek en bracht een mooie bos bloemen mee. Duidelijk wordt wel dat wat Annie wil, ook moet gebeuren. Lachend zegt zij daarover: “Zo zie je maar dat ik zelfs de burgemeester van Montfoort naar IJsselstein heb weten te halen!” Annie is 73 als haar man Hein komt te overlijden. Zij reed nog auto tot haar 94e, maar tot haar spijt gaat dat nu niet meer.

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten