Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Stockfoto 123RF

Omstreden bouwplan Zeldenrust wint op punten

Algemeen 896 keer gelezen

BENSCHOP / LOPIK • De - verdeelde - gemeenteraad van de gemeente Lopik is dinsdagavond in meerderheid akkoord gegaan met het in gang zetten van het bouwplan Zeldenrust in Benschop. Met het raadsbesluit wordt ingestemd met planontwikkeling op deze locatie. De exacte uitwerking van het plan wordt in de volgende fasen beoordeeld. Maar het laatste woord is nog niet gezegd.

De coalitiepartijen CDA en VVD (8 zetels) stemden voor. De oppositiepartijen, die qua zetels in de minderheid zijn, waren tegen. Een amendement van de oppositiepartijen om de te bouwen 50 woningen over de drie ingediende initiatieven te verdelen, haalde het niet.


Het college, dat de initiatieven – naast Zeldenrust waren Benschop-Zuid en Dorp 126 – langs een meetlat liet leggen, was niet te vermurwen. Diverse insprekers, die voordat de vergadering startte hun zegje mochten (laten) doen, maakten zich grote zorgen over de verkeersveiligheid op de smalle toegangsweg en de omvangrijke grootte van bouwplan Zeldenrust. Vier steunbetuigingen in het voordeel van het uiteindelijk gekozen bouwplan bleven niet onvermeld.

Al snel was duidelijk, dat de raadsleden van het CDA en de VVD achter het standpunt van het college stonden, mits aan de volgende fases voldaan kan worden. Uitwerking van het plan in samenspraak met de omgeving, zoals het geven van een aanvullende bijdrage aan leefbaarheid en vitaliteit van de kern, is een van de volgende stappen. 

De oppositiepartijen Christen Unie, SGP, PvdA en Hart voor Lopik dienden tevergeefs een amendement in, waarin zij pleitten om de twee andere initiatieven meer tijd te geven om hun plannen uit te werken. Het ‘knock out slaan’ van de twee andere initiatieven vonden deze partijen geen goed idee. Bouwen in Benschop-Zuid brengt een ontsluitingsweg naar de N210 dichterbij, bracht PvdA’er Rik Dekker in. Instemmen met plan Zeldenrust was voor de coalitiepartijen met de inbreng van het amendement niet van tafel. Alleen was er in hun visie plaats voor minder woningen. Benschop-Zuid en Dorp 126 zouden het aantal van 50 stuks, zoals genoemd in de beleidsnota Uitbreiding Vitale kernen, dan volmaken.


Wethouder Gerrit Spelt adviseerde de raad om niet in te stemmen met het amendement. ‘’Bouwlocaties combineren gaat ten koste van de snelheid”, merkte Spelt op. ‘’Het uitwerken van de andere initiatieven is niet wenselijk. Dat is veel werk en dat kan onze beperkte gemeentelijk capaciteit niet aan.”

Het Benschopse gemeenteraadslid Arie Schep (SGP), die namens de oppositie het amendement indiende, deed in de tweede termijn nog een poging om de spreiding van de bouw mogelijk te maken. Hij  maakte het college en de coalitiepartijen duidelijk dat hij als geen ander wat er speelt onder zijn dorpsgenoten. Spelt maakte korte metten met Scheps pleidooi: ‘’Plan Zeldenrust scoort het beste en we willen dat de initiatiefnemer weet, waar hij aan toe is.”


De verwachting is dat tegenstanders van het bouwplan Zeldenrust in de volgende fases, waarin onder meer de bestemmingsplanwijziging aan de orde komt, aangrijpen om te protesteren en wellicht gaan procederen tot aan de Raad van State aan toe. De nieuwe raad, die gestalte krijgt na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022, zal zich - mogelijk in een andere samenstelling - gaan buigen over de vervolgfases.

Voordat initiatiefnemer Arjan Verstoep de uitvoering kan gaan voorbereiden en kan starten met de bouwwerkzaamheden zal er nog heel wat water door de Benschopper Wetering vloeien.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws gisteren
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31