<p>Vrijwilligers waren druk in de weer om de nieuwe aanplant een plekje in het ecopark te geven.&nbsp;</p>

Vrijwilligers waren druk in de weer om de nieuwe aanplant een plekje in het ecopark te geven. 

(Foto: Nico van Asdonk)

Ecopark verfraaid met nieuwe aanplant

  •   keer gelezen

LINSCHOTEN • Vijftien vrijwilligers van Linschoten Natuurlijk hebben zaterdagochtend de handen uit de mouwen gestoken om  in het Ecopark Linschoten zo’n vijftig nieuwe inheemse struiken, bomen en wortelstokken in de grond te planten. Het weer leende zich uitstekend voor wie buiten in de natuur goed bezig wilde zijn.


Het in de grond zetten van de nieuwe aanplant in het park gebeurde naast de pas gebouwde bijenstal. Paul van Schie van Linschoten Natuurlijk vond het een geweldige ervaring om dit met elkaar te doen. ‘’Het gaf heel veel energie. Vooral als je na afloop al ziet wat het resultaat is.” Landschapsarchitect Ronald Landman, ook uit Linschoten, maakte het ontwerp voor de aanplant en coördineerde zaterdagmorgen alle werkzaamheden na eerst een uitgebreide toelichting te hebben gegeven over hoe alles moest worden aangebracht.

Biologisch

De biologisch geteelde bomen en struiken zijn bij kwekerij Dependens in Bennekom aangekocht met subsidie van Groen aan de Buurt en Kiem. Het Ecopark is nu verfraaid met onder meer een mispel (Mespilus germanica), krentenbomen (Amelanchier lamarckii en Gelderse Roos (Viburnum opulus), maar ook aan de geurende Wilde Roos (Rosa rubiginosa), de kruipwilg (Salix repens) en de vuilboom (Rhamnus frangula). Met deze nieuwe aanplant wordt de biodiversiteit in het park aan het Weidepad verhoogd en komen de insecten lekker snoepen van de nectar waarna de vogels in het najaar de besjes eten. Als alles wat dichter is begroeid zullen vogels op den duur hier ook kunnen broeden. Dit was al het plan nadat enige tijd geleden de bijenstal was gebouwd.
De nieuwe aanplant is onderdeel van de gehele doorontwikkeling van het Ecopark en is tot stand gekomen na een prettige en constructieve samenwerking met de gemeente Montfoort. De gemeente bood Linschoten Natuurlijk aan om met een plan van aanpak te komen om het Ecopark te verbeteren. Er is gekozen voor een weldoordacht plan met struiken en bomen die waardevol zijn voor insecten, vlinders en vogels. Het plan moest ook passen binnen de bestaande voorzieningen, zoals de oeverzwaluwwand, de kikkerpoelen en de ijsvogelbroedplaatsen. In het voorjaar is vast al te zien hoe mooi alles is geworden. Iedereen kan er gaan kijken.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten