• De natuurspeeltuin in het Montfoortse Stadspark is bijna klaar.
• De natuurspeeltuin in het Montfoortse Stadspark is bijna klaar. Foto: Elvira Schenk

Aanleg natuurspeeltuinen uiteindelijk toch haalbaar

Nieuws 987 keer gelezen

MONTFOORT • Bijna kwamen de twee speeltuinen in het Montfoortse Stadspark en het Ecopark in Linschoten er niet. Het opzetten van natuurspeeltuinen bleek door strakke regelgeving bijna een te grote opgave te zijn. Hoe kwamen ze er toch?

Het begon allemaal op de lentemarkt van 2017, waar kinderen is gevraagd wat ze wilden voor de speeltuin. Het Lopikerwaarden Streekfonds, samen met Hartjes op de fiets, Montfoort Vitaal, Linschoten Natuurlijk, Stichting LiBel en de gemeente Montfoort, bundelden hun krachten om de natuurspeelplaatsen te realiseren. Nu is het bijna zover.

Het idee voor natuurspeelplaatsen in Montfoort en Linschoten kwam niet uit het niets. Uit onderzoek van onder meer Jantje Beton blijkt dat één op de vijf kinderen nooit buiten speelt. Digitale spelletjes, te weinig andere kinderen en huiswerk zijn de belangrijkste redenen om binnen te blijven. 

Kinderen naar buiten?

Hoe stimuleren we kinderen om zelf te fantaseren?

Om kinderen meer naar buiten te krijgen bedacht het Lopikerwaarden Streekfonds het 50 dingen boekje. Dit boekje met 50 buitenactiviteiten werd uitgedeeld in de kleuterklassen van Montfoort. Na vijf jaar eindigde de uitgave van het boekje, waardoor er behoefte ontstond aan een nieuw idee. “Hoe kunnen we kinderen weer naar buiten krijgen? Hoe stimuleren we hen om zelf te fantaseren en eigen spel te bedenken?” vroeg Paul Ruiter, coördinator bij Het Lopikerwaarden Streekfonds, zich af. Zo ontstond het idee voor een natuurspeelplaats in het stadspark van Montfoort en het Ecopark in Linschoten.

Ingewikkelder dan gedacht

Het realiseren van een natuurspeelplaats bleek ingewikkelder dan gedacht door de strenge regelgeving met betrekking tot speeltuinen, de financiering en de wisseling van het gemeentebestuur. “Regels voor speeltuinen zijn streng. Een paar bomen opstapelen is niet veilig en de nieuwe gemeente wilde in eerste instantie het project stoppen. Gelukkig ging de gemeente later toch akkoord met de plannen en kon het zoeken naar een subsidie beginnen”, legt Paul uit.

De twee natuurspeeltuinen maken deel uit van de QR Fit- en Beleefroute in de gemeente Montfoort en Oudewater. Deze is gefinancierd vanuit de LEADER-subsidie. Deze subsidie helpt lokale ontwikkeling in landelijke gebieden te bevorderen. En zo kwam er geld uit de gemeente en uit Europa.

Lokale ondernemers

Het Lopikerwaarden Streekfonds gaf de voorkeur aan lokale ondernemers voor de realisatie van de speeltuinen. Gelukkig kwam Jeroen van Rooijen van de firma Eibe in beeld, een geboren en getogen Montfoortenaar. Eibe levert de speeltoestellen in beide speeltuinen. In Montfoort leverde Fons Vermeij van de Broedkorf het vlechtwerk voor de omheining, de poort en de schuilhutten. TEBI Bestratingsmaterialen B.V. zorgde in zowel Montfoort als Linschoten voor grote keien. 

De samenwerking met alle partijen is heel mooi

In Linschoten is WTW Linschoten verantwoordelijk voor de infrastructuur. Leerlingen van Yuverta zorgen voor een naambord in Montfoort en een informatiebord in Linschoten. “De samenwerking met alle partijen is heel mooi”, vertelt Paul.

Het Banjerbos

Het initiatief voor de natuurspeelplaats in Linschoten begon met een bijeenkomst in De Vaart, gevolgd door een presentatie tijdens Burendag waar buurtbewoners feedback gaven. ‘’Deze input is verder verfijnd met bijdragen van de leerlingenraad van beide basisscholen”, legt Han Buijze van Linschoten Natuurlijk uit. “De kinderen kwamen echt met zinvolle feedback. We hadden bijvoorbeeld het idee om een klimboom te plaatsen waarop de kinderen zeiden: dat is een leuk idee, maar dan moet je wel een boom kiezen waar de takken niet meteen afbreken”, vertelt Han. 

Vervolgens is er een namenwedstrijd georganiseerd en uit de 120 ingezonden namen koos de Jeugdklimaatraad de naam ‘Het Banjerbos’. Helaas is het eindresultaat nog niet te zien. Dit komt doordat het plaatsen van de toestellen is uitgesteld vanwege de natte bodemcondities. 

Initiatieven voor natuurspeelplaatsen in Lopik en Oudewater kunnen zich bij het Lopikerwaarden Streekfonds melden.

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
IJsselsteinloop: groot en gezellig sportevenement midden in IJsselstein Nieuws 15 uur geleden
Dominique Dolstra (links) samen met haar moeder Jos Dolstra (rechts)
Vier generaties dansvirus: Dolstra Dance Centre Nieuws 15 mei, 12:02
• Christa, Aline en Esther in het midden van de kruidentuin.
Historische Kruidentuin groen pareltje in IJsselstein Nieuws 15 mei, 08:00
Afbeelding
Fietser omgekomen bij ernstig ongeval op Broeksdijk in IJsselstein update 14 mei, 16:48
• De bekendmaking van het thema in januari. Mét 'Caroline van der Plas'.
Kaartverkoop voor de BoerderIJVO van start gegaan Nieuws 14 mei, 15:03
• Nedereindse Plas waar de gemeente Utrecht zonnepanelen wil plaatsen.
Nog steeds weerstand tegen plannen Nedereindse Plas Nieuws 14 mei, 14:36