Brandweerman Edwin met de speciale brandweerschatkist.
Brandweerman Edwin met de speciale brandweerschatkist. (Foto: )

Brandweer maakt kinderen van De Trekvogel brandwijzer

  •   keer gelezen

IJsselstein - Hoe kun je er voor zorgen dat er geen brand uitbreekt in jouw huis? En als er toch brand ontstaat, wat moet je dan doen? Kinderen van basisschool de Trekvogel leerden dat en veel meer van brandweerman Edwin met de speciale brandweerschatkist. Want voorkomen is beter dan blussen.


Komende jaren wil de brandweer alle basisscholen in de provincie Utrecht brandwijzer maken. Met deze lessen wil de brandweer zorgen dat er minder branden uitbreken. Als er toch brand uitbreekt, dat kinderen weten wat ze moeten doen. En dat hebben de kinderen van de Trekvogel geleerd!

De kinderen beleefden spelenderwijs wat ze moeten doen als er onverhoopt brand uitbreekt. Maar vooral wat ze moeten doen om brand te voorkomen. Ze leren bijvoorbeeld dat het goed is om van tevoren een vluchtplan te maken, omdat je bij een echte brand door de rook niets ziet. Door de les kunnen ze ook hun ouders vertellen over de belangrijkste brandoorzaken in huis. Weten hun ouders wel dat je na elke droogbeurt het filter van de droger moet schoonmaken, omdat het stof samen met de hete lucht voor brand kan zorgen? Veel branden zijn makkelijk te voorkomen. Alle kinderen gaan vandaag thuis kijken of ze wel rookmelders hebben hangen, want het risico op slachtoffers bij branden kan worden beperkt door rookmelders op te hangen. En nu weten ze wanneer ze 112 kunnen bellen. Zelfs buiten de school kon je de kinderen horen: “één plus één is twee!”

Het was een leuk, maar vooral leerzaam bezoek, waar vele kinderen nog van de onder de indruk zijn.

Meer investeren in het voorkomen van brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. De jeugd is daarbij de toekomst. Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan jonge kinderen effect heeft op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten