Katinka Wiertz, Ed Booms en Wilma Trompetter in dialoog.
Katinka Wiertz, Ed Booms en Wilma Trompetter in dialoog. "Dan gaat het niet om 'bla, bla, bla, bla, bla' zoals op onze koffiekopjes". Foto: Lysette Verwegen

Laat je verrassen in een dialoog

Algemeen 281 keer gelezen

IJsselstein - Voor wie nog nooit heeft deelgenomen een drempel. Voor wie wel heeft meegedaan een verslaving, En voor wie voor het eerst meedoet aan de Dag van de Dialoog een aangename verrassing met als eerste reactie: ‘Had ik eerder moeten doen!’ Deze keer gaan de gesprekken over het thema Prikkelende verschillen.

Volgens organisatoren Katinka Wiertz en Wilma Trompetter en ambassadeur Ed Booms is de dialoog hét middel voor toenadering in een steeds harder en individualistischer wordende maatschappij. “In het dagelijks leven wordt vooral gediscussieerd. Meningen worden tegenover elkaar gezet, er is competitie en strijd, er wordt slecht geluisterd en ík is leidend. Bij de dialoog gaat het vooral om standpunten uitwisselen en luisteren naar elkaar, zonder dat je overtuigend wilt zijn.’’
Het gaat om wíj. ‘’Bij een discussie luister je vooral naar jezelf, bij de dialoog luister je naar de ander.”
Er is niets zweverigs aan en de dialoog is overal inzetbaar. “Van gemeentelijke gespreksonderwerpen als de stadsvisie, duurzaamheid of bouwen buiten de bebouwde kom tot de zwarte pietendiscussie, waar de vonken soms vanaf vliegen.”

Booms pleit als ambassadeur ook voor deelname van jongeren. Sinds vorig jaar zijn er twee dialoogtafels op de basisschool, maar het voortgezet onderwijs doet nog niet mee. “Een gemiste kans, juist omdat veel maatschappelijke onderwerpen met de jeugd te maken hebben. We hebben een deelnemer van 14 jaar die al vijf jaar enthousiast mee doet. Ze heeft vriendinnen en familie meegesleept en ze zijn allemaal enthousiast. Het werkt als een olievlek en daar word ik heel gelukkig van. Leid de jeugd op in de dialoog. Dat kan zelfs binnen schooltijd.”
Een andere ontbrekende groep zijn de mannen. “Daarom organiseren we ook ‘s avonds dialoogtafels; verspreid door IJsselstein, dus bij iedereen is er wel een in de buurt. Een tijdsinvestering van twee uur voor een geweldige ervaring”, aldus Katinka en Wilma. “En bij uitstek geschikt om alleen op af te gaan. Verbeter de wereld, begin bij de dialoog.” Booms grapt voor de mannen: “Een dialoog met je vrouw levert meer op dan een discussie.”

De Dag van de Dialoog vindt plaats op woensdagochtend, -middag en -avond 9 november en donderdagochtend en -middag 10 november aan 22 tafels op verschillende locaties. Deelname is kosteloos.Kijk voor inschrijven en informatie op www.dialooginijsselstein.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14