Katinka Wiertz, Ed Booms en Wilma Trompetter in dialoog. "Dan gaat het niet om 'bla, bla, bla, bla, bla' zoals op onze koffiekopjes". Foto: Lysette Verwegen
Katinka Wiertz, Ed Booms en Wilma Trompetter in dialoog. "Dan gaat het niet om 'bla, bla, bla, bla, bla' zoals op onze koffiekopjes". Foto: Lysette Verwegen (Foto: )

Laat je verrassen in een dialoog

  •   keer gelezen

IJsselstein - Voor wie nog nooit heeft deelgenomen een drempel. Voor wie wel heeft meegedaan een verslaving, En voor wie voor het eerst meedoet aan de Dag van de Dialoog een aangename verrassing met als eerste reactie: ‘Had ik eerder moeten doen!’ Deze keer gaan de gesprekken over het thema Prikkelende verschillen.


Volgens organisatoren Katinka Wiertz en Wilma Trompetter en ambassadeur Ed Booms is de dialoog hét middel voor toenadering in een steeds harder en individualistischer wordende maatschappij. “In het dagelijks leven wordt vooral gediscussieerd. Meningen worden tegenover elkaar gezet, er is competitie en strijd, er wordt slecht geluisterd en ík is leidend. Bij de dialoog gaat het vooral om standpunten uitwisselen en luisteren naar elkaar, zonder dat je overtuigend wilt zijn.’’
Het gaat om wíj. ‘’Bij een discussie luister je vooral naar jezelf, bij de dialoog luister je naar de ander.”
Er is niets zweverigs aan en de dialoog is overal inzetbaar. “Van gemeentelijke gespreksonderwerpen als de stadsvisie, duurzaamheid of bouwen buiten de bebouwde kom tot de zwarte pietendiscussie, waar de vonken soms vanaf vliegen.”

Booms pleit als ambassadeur ook voor deelname van jongeren. Sinds vorig jaar zijn er twee dialoogtafels op de basisschool, maar het voortgezet onderwijs doet nog niet mee. “Een gemiste kans, juist omdat veel maatschappelijke onderwerpen met de jeugd te maken hebben. We hebben een deelnemer van 14 jaar die al vijf jaar enthousiast mee doet. Ze heeft vriendinnen en familie meegesleept en ze zijn allemaal enthousiast. Het werkt als een olievlek en daar word ik heel gelukkig van. Leid de jeugd op in de dialoog. Dat kan zelfs binnen schooltijd.”
Een andere ontbrekende groep zijn de mannen. “Daarom organiseren we ook ‘s avonds dialoogtafels; verspreid door IJsselstein, dus bij iedereen is er wel een in de buurt. Een tijdsinvestering van twee uur voor een geweldige ervaring”, aldus Katinka en Wilma. “En bij uitstek geschikt om alleen op af te gaan. Verbeter de wereld, begin bij de dialoog.” Booms grapt voor de mannen: “Een dialoog met je vrouw levert meer op dan een discussie.”

De Dag van de Dialoog vindt plaats op woensdagochtend, -middag en -avond 9 november en donderdagochtend en -middag 10 november aan 22 tafels op verschillende locaties. Deelname is kosteloos.Kijk voor inschrijven en informatie op www.dialooginijsselstein.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten