Een van de werken in verlicht MIJ: Anna Lange, Silencio Duro, 2011. Courtesy ZERP Galerie
Een van de werken in verlicht MIJ: Anna Lange, Silencio Duro, 2011. Courtesy ZERP Galerie (Foto: )

Eigentijds licht in de kunst bij MIJ

  •   keer gelezen

IJsselstein - Museum IJsselstein (MIJ) presenteert van 3 december tot en met 26 februari de tentoonstelling Verlicht MIJ. In deze tentoonstelling ontdekt de bezoeker de magie van het fenomeen licht. Verlicht MIJ brengt eigentijdse beeldende kunst en vormgeving op het gebied van lichtkunst samen, van gevestigde orde tot nieuwe smaakmakers.


Sinds jaar en dag zijn kunstenaars gefascineerd en geïnspireerd door de werking van het licht. Zij trachten het ongrijpbare verschijnsel te evenaren in verf en te vangen met sculpturen. Van het warme, gouden licht in de zeventiende-eeuwse schilderijen van Rembrandt en de Utrechtse Caravaggisten tot de verbeelding van helder daglicht in de negentiende-eeuwse landschappen van de meesters van de Haagse School. De uitvinding van elektriciteit zorgde voor een grote omslag en gaf kunstenaars de mogelijkheid hun aandachtsgebied te verbreden en licht niet alleen als onderwerp, maar ook als medium in te zetten. Verschillende avant-garde bewegingen in de moderne kunst bewogen zich al vroeg op het vlak van lichtkunst, maar de ontwikkelingen raakten in een stroomversnelling vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw. Sindsdien is de fascinatie voor licht alleen maar toegenomen.

Verlicht MIJ wil een ode zijn aan licht en waarneming met bijzondere combinaties van kunstwerken. Gevestigde namen als Woody van Amen en Tamar Frank worden zij aan zij gepresenteerd met jonge talenten als Mayke Verhoeven en Bianca Filius.De deelnemende kunstenaars spelen met de flinterdunne lijn tussen realiteit en illusie, waardoor kijken een geheel nieuwe ervaring wordt. De tentoonstelling brengt een grote diversiteit aan kunstwerken samen en voert de bezoeker langs eigentijdse schilderijen, foto’s, videoprojecties, designobjecten en installaties. Van werken waarbij de verbeelding van het licht centraal staat tot objecten die zelf licht geven, zoals het hypnotiserende, monumentale regenboogkleurige zeepvlies van Nicky Assmann en de verstilde foto’s van Lynne Leegte. Of ontdek het betoverende samenspel tussen licht en verf in de schilderijen van Woody van Amen en ervaar de kleurrijke sensorische sculpturen van Leslie Nagel.

De zestiende-eeuwse Kasteeltoren is voor deze tentoonstelling in gebruik als satellietlocatie en vormt een prachtig decor voor hedendaagse lichtinstallaties. De toren is echter alleen te bezoeken vanuit het museum onder begeleiding van een gids.
Museum IJsselstein aan de Walkade 2-4 is geopend woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor alle nadere informatie: www.museumijsselstein.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten