Marijke Hermans en Annet Terberg popelen om de Noordkaap Challenge te beginnen. Mede mogelijk dankzij de sponsors op hun website. FOTO: Lysette Verwegen
Marijke Hermans en Annet Terberg popelen om de Noordkaap Challenge te beginnen. Mede mogelijk dankzij de sponsors op hun website. FOTO: Lysette Verwegen (Foto: )

Barre tocht naar het hoge noorden

  •   keer gelezen

IJsselstein - Annet Terberg en Marijke Hermans stappen woensdag 7 december in de auto voor de Noordkaap Challenge. Met de rit, waarvoor ze sponsorgeld moesten inbrengen en voor extra donaties opdrachten uit moeten voeren tijdens de reis, steunen ze de actie 3FM Serious Request.


De barre tocht van 7.400 kilometer naar het noordelijkste puntje van Europa – de Noordkaap in Noorwegen aan de Barentszzee – start in het Mediapark in Hilversum. De eerste stop is Kopenhagen. Op 19 december arriveert het IJsselsteinse team, met 58 collega-teams, in Breda. Daar wordt de totale opbrengst overhandigd aan de dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende in het Glazen Huis Het reislustige tweetal steunt het goede doel ‘Longontsteking, de stille ramp’ van harte. Ze vinden het fantastisch om daar met hun avontuurlijke reis aan bij te dragen. “Het Noorderlicht zien staat op mijn bucketlist”, lacht Annet, in het dagelijks leven beeldend kunstenaar. Marijke, ex-stewardess, is haar perfecte reisgenoot. “We maakten samen al het nodige mee in Marokko. Zij is ook een vriendin waar ik gekke dingen mee kan ondernemen.”

De voorbereiding betreft niet alleen het materiaal: een aangepaste Audi Q7 voor de barre tocht door de kou. “We moesten ook een sponsorbedrag bij elkaar verzamelen en we willen elke kilometer van onze reis omgezet zien in euro’s.” Voor speciale opdrachten wil het tweetal ver gaan. “Zwemmen in ijswater, rauwe vis eten, een vlag planten op de Noordkaap of in bikini snowdiven of op skies achter de auto hangen. Als het maar goed betaalt; ik ga niet voor een euro de kou in”, vindt Marijke. Tijdens de reis wacht hen sneeuw, slechte wegen en kou van -17 tot -40 graden. “We rijden het laatste stuk in konvooi want er is maar een weg naar de Noordkaap. En omdat het winter is hebben we drie dagen geen daglicht.”
En niet te vergeten: “We moeten dezelfde weg weer terug. Die kilometers gaan we vast aftellen”, aldus het tweetal.

Intussen kan het thuisfront niet anders dan afwachten en – net als iedereen – de reis volgen op de website en de Facebookpagina Van IJsselstein naar Noordkaap. Waarom ze het gaan doen? “Waarom niet? Mijn ouders en fantastische man passen op de drie kinderen. Aan mijn kinderen wil ik laten zien dat je de wereld kunt ontdekken en moet doen wat je leuk vindt”, aldus Marijke.
Annet heeft geen kinderen meer thuis. “Mijn man kent me wel. We zijn net in 25 dagen bijna 1.900 kilometer naar Barcelona gefietst. Reizen is ook een tegenhanger van mijn werk – portretten boetseren – waar veel rust voor nodig is.’’

Bijdragen kan nog via www.vanijsselsteinnaarnoordkaap.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten