Afbeelding

Mensenrechten of plichten?

Algemeen 60 keer gelezen

Deze week weer eens door een interview met mijn neus op bepaalde feiten gedrukt. Het opkomen voor Mensenrechten is nog steeds actueel. Misschien wel actueler op dit moment dan de jaren hiervoor.

Als ik via Google wat meer informatie probeer te vinden over de Rechten van de Mens kom ik mooie spreuken tegen. ‘Geen mens is illegaal!’ Wow dat is een mooie! Of gewoon artikel 1 van de grondwet: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in rechten en waardigheid geboren.’ Ja, ook mooi, als ze tenminste geboren mogen worden! En of ze overal gelijke rechten en waardigheid hebben? U en ik weten het antwoord. Was het maar zo’n feest! Een feit is dat 68 jaar met prachtige verklaringen over de rechten van de mens wel verbetering hebben opgeleverd maar juist in deze tijd weer onder grote druk zijn komen te staan.

In beginsel zijn het 30 verklaringen van de Rechten van de Mens die op schrift zijn gesteld. Daarna zijn er nog vele verklaringen en protocollen verschenen. Steeds genuanceerder, beter geformuleerd en verder uitgewerkte rechten van de mens. Want blijkbaar hebben mensenrechten heel veel woorden nodig zodat er niemand onrecht hoeft te lijden. Het gaat net als met de wetgeving in ons land. Steeds meer regels, steeds meer wetjes waar je je aan moet houden. Maar de situatie wordt daar vaak niet beter op.

Dan toch maar weer terug naar artikel 1. Het eerste deel verwoordt het recht van ieder mens en dat is heus fijn om te weten. Maar het tweede deel is meer een plicht want er staat met zoveel woorden: ‘Alle mensen behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.’ Ik had het zelf niet mooier kunnen verwoorden. Als we alleen dat eerste artikel eens wat serieuzer zouden nemen. Dan zou de wereld er volstrekt anders uitzien!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws gisteren
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14