Nilam (7) en Nisrine (6) komen wat graag op de leesclub bij Karin Legerstee en invaller Welmoed Osinga. FOTO: Lysette Verwegen
Nilam (7) en Nisrine (6) komen wat graag op de leesclub bij Karin Legerstee en invaller Welmoed Osinga. FOTO: Lysette Verwegen

Leesclub speciaal voor meiden

Algemeen 403 keer gelezen

IJsselstein - Het begon in 2007 met een voorleesuurtje voor kinderen uit de wijk, een particulier initiatief van buurtbewoonster Nel Verstraten. Inmiddels draait Karin Legerstee (30) sinds de opening van buurthuis Studio 10 in 2009 het vervolg: de leesclub voor meiden in de basisschoolleeftijd.

“Ik ben sinds mijn jeugd al gek op lezen en dat draag ik graag over.” Het is ook een leuke afwisseling naast haar fulltime promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit. “Elke zaterdagochtend tref ik hier een enthousiaste groep meiden. We lezen, op ieders eigen niveau, uit de boeken die we samen uitzoeken. Daarna doen we taalspelletjes of schrijven in schriftjes.” Het mooiste resultaat: “Spelenderwijs wordt taalachterstand voorkomen of ingelopen, met betere schoolcijfers als gevolg.” Net zo spelenderwijs verbeteren ook sociale vaardigheden en neemt het zelfvertrouwen toe. “Eenmaal per maand organiseren we een activiteit: van bezoek aan de Dag van de techniek op het Cals of aan Monkeytown, tot het maken van een website of bezoek van iemand met een bijzonder beroep. We hebben ook al eens een ambulance bekeken. De meiden nemen het initiatief en ik begeleid ze waar nodig.” Uitdrukkelijk geeft ze aan: “Ik geef geen les. Het gaat vooral om de ontspanning, daarin leren de meiden vanzelf.”

De eerste lichting zit al op de middelbare school. Ze is er trots op. “Een van de meiden kreeg een vmbo-advies maar doet gymnasium. Een ander meisje werd doet havo en een van de meiden is naar de politieacademie. Het is jammer dat het schoolsysteem niet beter is ingericht op individuele begeleiding. Met de ontwikkelingen in de leesclub gaan ze beter praten en dat is meteen een uitdaging voor de leerkrachten om de ontwikkeling verder op te pakken.”
De materialen – boeken, spelletjes en bibliotheekabonnement – worden gefinancierd door de bewonersgroep. “Maar ik kan ook zelf de verleiding niet weerstaan leuke dingen te kopen”, geeft ze toe. “De taalondersteuning is belangrijk, omdat daardoor ook de kansen voor de meiden op langere termijn verbeteren.” De enige wens die Karin heeft: “Een extra vrijwilliger die het een keer kan overnemen als ik verhinderd ben”, lacht ze. En: “Er is plaats voor nog meer meiden.”

De Leesclub – voor meiden in de basisschoolleeftijd – wordt elke zaterdag gehouden van 10.30 tot 12.15 uur in buurthuis Studio 10 aan de Televisiebaan. Deelname is gratis. Wie een keer – met ouders – wil komen kijken is welkom. Mail naar: klegerstee@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14