Het nieuwe gemaal is inmiddels steeds zichtbaarder aan het worden.
Het nieuwe gemaal is inmiddels steeds zichtbaarder aan het worden.

Gemaal Waardsedijk over paar maanden klaar

Algemeen 404 keer gelezen

Oudewater/Snelrewaard - Er is al veel werk verzet bij de nieuwbouw van het gemaal ter hoogte van Waardsedijk 73/ 77 in Snelrewaard. De bovenbouw van het nieuwe gemaal staat en daarmee worden de contouren van het gemaal steeds duidelijker. Binnenkort wordt ook gestart met het afgraven van de nieuwe watergang ‘De Maalvliet’ die nodig is. Maar liefst 35.000 m3 grond wordt afgegraven om de nieuwe Maalvliet te voltooien. Deze vliet loopt dan vanachter het gebouwtje langs richting de Lansing in de polder. Het gemaal is door middel van twee persleidingen onzichtbaar al verbonden met de IJssel.

Het nieuwe gemaal aan de Waardsedijk maakt het mogelijk om het water uit de polders in de Linschoterwaard via de Gekanaliseerde Hollandse IJssel af te kunnen voeren. Tot op heden wordt al het overtollige water naar de Oude Rijn afgevoerd. De Oude Rijn wordt echter al belast met de afvoer van water uit de polders van Woerden, Zegveld en Kamerik. Bij hevige neerslag stijgt het waterpeil in de Oude Rijn. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de polders geen water meer kunnen lozen. Dit kan tot wateroverlast in de polder leiden. Met de bouw van gemaal Waardsedijk komt een nieuwe afvoerroute beschikbaar en wordt de afvoercapaciteit vergroot.

Het nieuwe visvriendelijke gemaal aan de Waardsedijk heeft de capaciteit om tot 2,5 m3/sec water uit de polders in de Linschoterwaard op de Gekanaliseerde Hollandse IJssel te pompen. Het afgraven van de nieuwe watergang zal ongeveer twee maanden duren. Circa twee derde deel van de grond zal verwerkt worden in de polders dichtbij, maar één derde zal afgevoerd worden met vrachtwagens over de weg richting Montfoort. Voor omwonenden en het verkeer op de Waardsedijk zal dat een aantal maanden voor overlast kunnen zorgen. In de zomer moet het gemaal en de Maalvliet gereed zijn voor gebruik.

www.destichtserijnlanden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31