Betty en Jan Maas maken met de verkoop van Lourdessouvenirs ook reizen van minder draagkrachtige deelnemers mogelijk. (Foto: Lysette Verwegen)
Betty en Jan Maas maken met de verkoop van Lourdessouvenirs ook reizen van minder draagkrachtige deelnemers mogelijk. (Foto: Lysette Verwegen)

IJsselsteiners geraakt door het Lourdes-virus

Algemeen 212 keer gelezen

IJsselstein -  Jan en Betty Maas maakten in 1986 hun eerste reis naar Lourdes. Ze werden gewaarschuwd voor ‘het virus’. “Ach”, dachten ze nog. Maar inmiddels 31 jaar later lopen de Lourdesreizen als een rode draad door hun leven.

Aan hun eerste reis bewaren de IJsselsteiners veel herinneringen en bijzondere contacten. Betty (68) werd door haar actieve inbreng direct gevraagd als reisleidster. Het was het begin van tientallen reizen naar Lourdes, waarbij ze zelf meehielp met de organisatie. Haar omgeving reageerde sceptisch en grapjes over wonderen waren niet van de lucht. Maar daar gaat het niet om in Lourdes. “Mensen vinden er kracht.” En over ‘wonderen’ gesproken: “Jan (72) is zoveel ziek geweest, hij was tien jaar geleden al opgegeven. En kijk wie er nog naast me op de bank zit… Het gaat om de kracht in hij hoofd.” Lourdesreizen zijn geen treurnis: “We lachen, bidden en huilen samen en zetten ons rugzakje in de grot bij Maria.”

De reizen, de eerste jaren per trein, schepten een band. “De contacten variëren van kerstkaartrelaties tot vriendschap. Als reisleider hoor je veel verhalen en ben je letterlijk en figuurlijk een arm en een schouder. Best zwaar, maar vooral heel mooi. Het is op ons pad gekomen.”
Betty doet het met hart en ziel. Ze gaat met haar groep naar de missen, bezoekt de grot, lichtprocessie en souvenirzegening en zorgt ervoor dat in het hotel alles goed verloopt; van rusttijden tot en met zelfgeschreven gedichtjes bij het bord. Ook verkoopt ze Lourdes-souvenirs om mensen financieel te steunen bij het maken van de reis. Haar mooiste ervaring: “De ontroering van mensen en de dankbaarheid. Je ziet mensen ‘gebogen’ komen en rechtop naar huis gaan: opgebloeid als een bloem die water heeft gekregen. Lourdes doet iets.”

Als de reizen voorbij zijn gaat ze thuis verder met de verkoop van souvenirs en het maken van kaarten om de ‘pot’ aan te vullen. “Jammer dat de collecte in de kerk is afgeschaft, maar we zijn blij met de verkoop tweemaal per jaar.”

Verkoop

Zondag 2 april rond 12.00 uur, na de mis van 11.00 uur: verkoop van souvenirs en zelfgemaakte kaarten en kaarsen in de Nicolaasbasiliek ten bate van Lourdesreizen voor minder draagkrachtigen. Voor informatie, een donatie of het kopen van souvenirs op een ander moment, telefoon (030) 6873660.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14