Gilmar, Julian en Alessander Knijnenburg maakten in Brazilië, samen met het televisieprogramma Spoorloos, een succesvolle zoektocht naar hun biologische moeder. (Foto: Paul van den Dungen)
Gilmar, Julian en Alessander Knijnenburg maakten in Brazilië, samen met het televisieprogramma Spoorloos, een succesvolle zoektocht naar hun biologische moeder. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Montfoortse broers met Spoorloos op zoek naar hun moeder

Algemeen 735 keer gelezen

Montfoort - Het is 1990 als Juliano (7), Gilmar (6) en de kleine Alessandro (3) door Jan en Ada Knijnenburg uit Montfoort uit het Braziliaanse kindertehuis worden opgehaald. De drie broertjes verblijven in Santa Rita do Passo Quatro. Na het afhandelen van de adoptieformaliteiten, vliegen ze naar Nederland. Vanaf dat moment verdwijnt bij twee broers de letter o uit hun namen en leren en spreken Julian, Gilmar en Alessander alleen nog Nederlands.

Als donkere jongens zijn ze in die tijd een opvallende verschijning in Montfoort. Ze gaan naar de Howiblo, maken vrienden en ontwikkelen zich tot jong volwassenen. Julian droomt er van om nog eens terug te gaan naar zijn geboortegrond. “Dat gevoel heeft mij nooit meer losgelaten. Ik heb dat ook tegen mijn ouders gezegd, maar die wilden wachten tot Alessander 18 jaar was geworden.” Het is 2005 als eindelijk de reis naar Brazilië wordt gemaakt. Gilmar heeft er geen behoefte aan en gaat niet mee. De zusters in het tehuis kunnen zich de jongens nog goed herinneren. Julian vindt ook hun ouderlijk huis terug, maar dat stond leeg. Zijn zus Fabiënne had verteld dat hun vader was vermoord. Julian weet zich ook nog te herinneren dat ze in het tehuis met z’n drieën op een kamer sliepen. Alessander heeft weinig herinneringen. Gilmar is in gedachten vaker bij zijn vader. “Hij was vrachtwagenchauffeur en ik herinner mij dat hij sinaasappels vervoerde. Ik mocht meerijden. Onderweg stopte hij, haalde drie sinaasappels uit de laadbak en die aten we dan samen op. Gilmar woont met vrouw en twee kinderen in Montfoort.

Ondanks alles houdt Julian het verlangen nog eens terug te gaan om zijn moeder en zusters te zoeken. Inmiddels heeft hij met zijn uit Colombia afkomstige en eveneens geadopteerde Viviane een gezinnetje in Lopik en is met Julian terug naar Columbia geweest. Hij schreef vijf jaar geleden naar het programma Spoorloos, maar zonder resultaat. Zijn schoonvader helpt hem dit jaar met een nieuw mailtje. Binnen een week komt er een reactie. Julian vertelt het zijn broers en ook zij willen meedoen. Gilmar had er een dubbel gevoel bij omdat hij net een zoontje had gekregen dat nog in het ziekenhuis lag. Maar de paspoorten worden geregeld en in mei vliegen ze naar Brazilië. Tijdens de zoektocht horen ze dat hun vader niet is vermoord maar pas een paar jaar geleden aan hartfalen is overleden. Hun biologische moeder wordt gevonden en ook de (pleeg) zussen. Het weerzien is intens. Hun eveneens geadopteerde zusje Regiane vindt haar broers via Facebook terug. Zij heet nu Jessica (27) en woont in Sao Paulo.

De uitzending van Spoorloos is maandag 9 oktober te zien geweest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws gisteren
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31