De paadjes van de heavy loop van de Nedereindse Bergloop zijn steil, glad en zwaar. Dat vergt meer van het lichaam en dat is voor de heavy loper juist de uitdaging.
De paadjes van de heavy loop van de Nedereindse Bergloop zijn steil, glad en zwaar. Dat vergt meer van het lichaam en dat is voor de heavy loper juist de uitdaging. "Je speelt met de elementen.'' (Foto: Nadia Tan) Foto: Nadia Tan

Veel geglibber door de modder tijdens Nedereindse Bergloop

Algemeen 228 keer gelezen

Het heeft net geregeld. De Nedereindse Berg tussen IJsselstein en Nieuwegein is glibberig van de modder en drassig door het natte gras. Lopers moeten bij elke stap oppassen om niet over de schapenpoep of konijnenkeutels uit te glijden. Ondanks de zon geeft de thermometer niet meer dan 8 graden Celsius aan. Het is een uitdaging voor de deelnemers die de heavy versie van de Nedereindse Bergloop afgelopen zondag liepen.

IJsselstein/Nieuwegein - Paul Rockx (50) uit IJsselstein houdt van het glibberen door de modder. “Je speelt hier met de elementen. De hoogte, de klei, de gladheid, de uitputting en de voldoening aan het eind dat je het toch gehaald hebt”, verklaart Rockx na afloop terwijl hij op een massagetafel ligt en een loopmaatje hem warme snert voert.
‘Normale’ lopen over gewoon asfalt vindt de heavy loper saai. Dit soort lopen zijn massaler, waarbij iedereen dichter op elkaar loopt. Soms zijn er routes waarbij je twee kilometer simpelweg rechtdoor rent met tegenwind.
De heavy loop is moeilijker dan over asfalt hardlopen doordat je berg op en af gaat. “Omhoog is het zwaar en moet je meer kracht leveren”, legt de IJsselsteinse Annette de Vries (50) uit.
De heavy loper ziet het als een uitdaging. “Het is meer voor bikkels”, beaamt Dennis van der Horst (46) uit IJsselstein. Door de gladheid gleed hij twee keer uit. “Langs de snelweg waarbij de berg naar beneden ging, was het looppad schuin en blubberig. Mijn linkerbeen gleed over mijn rechterbeen en ik ging onderuit”, illustreert Van Der Horst. Nu zit hij met bebloede knieën te wachten op een massage. Overigens gingen meerdere lopers onderuit op de modder.
Verder gaat het tijdens dit onderdeel van de Nedereindse Bergloop ook om de beleving. De lopers rennen door de weilanden, langs de dieren en hebben meer het gevoel in de natuur te zijn. Uitglijden en vies worden hoort erbij, en Avi Brandsma (16) uit Nieuwegein vindt dat ook niet erg. “Ik ben een buitentype.”
Ook Remko Hopman (32) uit Utrecht geniet van het geglibber. Hij vond deze loop overigens redelijk makkelijk. Hij is een ultrarunner en liep twee maanden geleden nog 65 kilometer door de Dolomieten. Al was de ondergrond in de bergen in Italië vooral steen. Hier was het toch blubber.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws gisteren
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14