Afbeelding
Foto: Lysette Verwegen

Duurzaam maar eenzaam

Algemeen 101 keer gelezen

December 2008. Ik schrijf een waar gebeurd kerstverhaal om voor te lezen tijdens het familiediner. Over Man en Vrouw en over Boom, hun kerstboom. Vrouw is ziek en Man gaat alleen naar het Verantwoorde Kerstbomenterrein. Het is moeilijk kiezen, maar hij vindt Boom. Broer van Boom wordt het niet, want die is nogal gehavend aan zijn takken. De takken waarmee hij ooit zijn broertje Boom uit de wind hield. Het wordt een onderdrukt emotioneel afscheid tussen Boom en Broer. Vrouw is blij met Boom. “Ze zeurt niet zoals alle andere jaren bij het optuigen”, constateren de kerstballen.
Man en Vrouw zijn een beetje een typisch echtpaar, want iedere dag begroeten ze Boom. “Tegen Boom praten is goed,” volgens Man. “Dan behoudt hij beter zijn naalden. Dat hoorde ik op televisie in Man bijt Hond.”
Het is de dag voor Kerstavond 2008. Man leest Vrouw voor uit de Zenderstreeknieuws. “De gemeente IJsselstein gaat ervoor zorgen dat gebruikte kerstbomen weer terug op het veld geplaatst gaan worden. Op 10 januari kunt u….”. Boom springt bijna met kluit en al uit zijn pot, want dat betekent een niet verwachte hereniging met Broer. Zo wordt Boom ook duurzaam. In 2009, 2010 en 2011 komt hij in december vanuit de gemeentetuin weer bij Man en Vrouw. Boom boet ieder jaar aan kracht in, maar toch probeert hij elke decembermaand weer te stralen in hun huiskamer.
In 2012 durven Man en Vrouw het niet meer aan; Boom blijft in de gemeentetuin. Man en Vrouw bezoeken hem regelmatig. Ze bemoedigen hem, want inmiddels staat hij in zijn eentje. Het plekje achter in de gemeentetuin vindt hij niet zo erg. Man en Vrouw gooien regelmatig wat mest over het hekwerk aan zijn voeten. Maar zelfs het houten hart dat ze aan zijn voeten hebben gegooid met de tekst ‘Zet ‘m op!’, kan niet verhullen dat Boom zich eenzaam voelt. Broer is inmiddels dood. Wat zou het fijn zijn om eens met soortgenoten te sparren. Daarom hierbij een oproep aan alle kerstbomen dit jaar: ‘Kerstbomen, verenigt u! Vanaf 10 januari in de gemeentetuin!’

Marie-José de Zeeuw

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14