Afbeelding
Foto: Ad Velders

Oudewater huilt

Algemeen 88 keer gelezen

Daar stond ik dan. Met een bloemetje en een geschreven kaartje stond ik op de plek waar de driejarige Lars afgelopen zaterdag met zijn fietsje in het water terecht was gekomen en verdronken. De herdenkingsplek onder de imposante oude treurwilg werd alsmaar groter.

De grote boom leek zijn armen beschermend om de gebrachte voorwerpen heen te slaan. Knutsels door vele kinderhanden met liefde gemaakt, waxinelichtjes in de vorm van een groot hart, heel veel bloemen, kaartjes en knuffels vormden samen een waardige plek voor iedereen die dat wilde om afscheid te nemen. Een aantal bezoekers praatte wat met elkaar.
Een kind stond aan de hand van zijn moeder en vroeg wat er precies was gebeurt. Mijn gedachten stopten eindelijk van hun moeizame zoeken afgelopen dagen naar houvast en troost voor dit getroffen gezin. Onder de zwierige en treurige takken van de boom heerste nu rust. Het water in de sloot was donker maar kabbelde zacht en was zich van geen kwaad meer bewust. Langs het pad in de richting van het huis van het jongetje stonden flesjes met bloemen afgewisseld met waxinelichtjes. Het licht en de liefde vanuit zoveel harten van Oudewaternaren werd als vanzelf naar het ouderlijk huis gedragen. Zo mooi om te zien. Het was goed om er even te zijn. Voorzichtig zette ik mijn bloemetje tussen de andere bloemen in. Ik keek om me heen naar zoveel blijken van medeleven. Net als ik hebben anderen zich ook hopeloos en machteloos gevoeld bij zoveel verdriet dat een jong gezin kan treffen. Maar gelukkig zijn er hier heel veel manieren gevonden om het medeleven vorm te geven op deze bijzondere herdenkingsplek. In het gemeentekantoor is vandaag door de ouders en de burgemeester een condoleanceregister geopend. Een tafel met een foto van Lars en wat speelgoed vertellen zijn korte levensverhaal. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar meeleven te tonen. Want iedereen in Oudewater huilt mee.

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14