Afbeelding

De droogte verklaard

Algemeen 144 keer gelezen

Dit jaar hoefde je niet honderden of duizenden kilometers te vliegen voor de zon. Je kon gewoon thuisblijven of, zoals wij, een paar honderd kilometer reizen naar het Teuteburger Wald. Met die hoge temperaturen waanden we ons in het Duitse Detmold met 29 graden in een typisch Italiaans stadje; inclusief witte kerk, een indrukwekkend kasteel en een brandende zon. Vlak bij de camping was de bron van de rivier De Eems waar we genoten van het heerlijke koele water.

In de Duitse krant Die Zeit, las ik de verklaring voor de lange warmte- en droogteperiode van dit jaar: een zeer stabiel hogedrukgebied. Normaliter verplaatsen de hogedrukgebieden zich door de zogenaamde straalstroom die op 7 tot 10 kilometer hoogte hard waait, met weersveranderingen tot gevolg. Dit jaar was de straalstroom niet zo krachtig en bleven de hogedrukgebieden op dezelfde plaats liggen. De grote temperatuurverschillen tussen de evenaar, onze gematigde streken en de Noordpool ontbreken nu de Noordpool opwarmt. Daardoor is de straalstroom minder sterk met als gevolg: een lange on-Nederlandse zonnige en droge periode. De kans bestaat dus dat we door de opwarming van de aarde, wat zorgt voor hoge temperaturen op de polen, vaker kunnen genieten – of niet? – van lange, hete en droge zomers.

Dan hoeven dus niet meer naar Zuid-Europa of nog verder te vliegen voor het mooie weer. We kunnen gewoon lekker dicht bij huis blijven. En minder vliegen is ook goed voor het klimaat. Dus wie weet stopt de klimaatverandering wel door het afgenomen vliegverkeer. Zouden we dan over 15 jaar weer opnieuw voor een zonnige droge vakantie naar Zuid-Europa of tropische oorden moeten vliegen?

Henk Lindeman / klimaatneutraalijsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws gisteren
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14