Bemiddeling mogelijk bij burenruzies

Algemeen 92 keer gelezen

Oudewater - Een overhangende tak, een voortdurend blaffende hond of telkens weer een lawaaierig feest. Soms lopen kleine irritaties of herhalende ergernissen steeds hoger op, met een burenruzie tot gevolg. In zulke gevallen kan buurtbemiddeling helpen. Daar heeft de gemeente de Stichting Kwadraad voor ingeschakeld. Een professionele organisatie die werkt met ervaren en onpartijdige bemiddelaars.

Iedereen wil een veilige woonomgeving en prettige leefsfeer ervaren. Gelukkig is dat ook zo voor verreweg de meeste inwoners. Maar het lukt niet altijd. Soms groeien irritaties uit tot een conflict met de buren. En als de buurtgenoten er niet in slagen er samen uit te komen, dan kunnen zij vanaf vandaag een beroep doen op de bemiddeling van Kwadraad. En dat is kosteloos. Een onafhankelijke, onpartijdige bemiddelaar gaat dan in gesprek met alle betrokkenen zodanig zij zelf tot een oplossing kunnen komen. ,,Ervaringen in andere gemeenten wijzen uit dat dit bij twee derde van het aantal gevallen ook daadwerkelijk lukt. En daardoor worden conflicten vroeg opgelost, wordt inzet van politie vermeden en kan de rust in huis terugkeren’’, zegt locoburgemeester Bob Duindam.
De samenwerking tussen de gemeente en Kwadraad geldt voorlopig voor een periode van drie jaar.

De bemiddelaars verstaan hun vak uitstekend. Het zijn goed getrainde vrijwilligers die Kwadraad zelf opleidt. Daarvan kan de stichting er overigens best nog aantal gebruiken. Zeker uit Oudewater zelf. Wie goed kan luisteren en met emoties weet om te gaan, mag zeker eens naar de mogelijkheden informeren. Vrijwilligers uit Oudewater die bemiddelaar willen worden krijgen een gratis training in conflicthantering, begeleiding en krijgen ook voortdurende bijscholing. En natuurlijk zijn deze vaardigheden ook handig in veel meer omstandigheden: zie www.kwadraad.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14