Hans Pillen (links) heeft met vol vertrouwen de voorzittershamer doorgegeven aan zijn opvolger Kees Duijvelaar. (Foto: Lysette Verwegen)
Hans Pillen (links) heeft met vol vertrouwen de voorzittershamer doorgegeven aan zijn opvolger Kees Duijvelaar. (Foto: Lysette Verwegen)

Wisseling van de wacht bij de KBO IJsselstein Lopik e.o.

Algemeen 387 keer gelezen

De KBO IJsselstein Lopik e.o. heeft een nieuwe voorzitter: Kees Duijvelaar. Hans Pillen droeg zijn voorzittershamer over omdat hij voorzitter is geworden van de KBO provincie Utrecht. Voor beide voorzitters is er genoeg te doen in de dynamische seniorenorganisatie.

IJSSELSTEIN – Het aantal senioren stijgt snel en de maatschappelijke veranderingen vragen een flexibele en slagvaardige KBO. Toen Pillen (70) drieënhalf jaar gelden aantrad als voorzitter telde de KBO IJsselstein, Lopik e.o. 350 leden. Inmiddels zijn dat er 900. “Maar groei is geen doel op zich. Wat we doen voor de 50-plussers, hoe we elkaar kunnen helpen en onderlinge verbinding leggen; daar gaat het om.” En die activiteiten gaan al jaren veel verder dan ‘bingo spelen en gezelligheid’. “We hebben het over jongere en oudere senioren. En al die senioren tellen mee; op elk gebied”, vinden de scheidende en de nieuwe voorzitter. “Daarom ligt de nadruk binnen de KBO op ontmoeten en ontwikkelen, helpen en belangenbehartiging.”
De maatschappij is individualistischer geworden en er is geen vakbond voor het snel stijgende aantal ouderen. Met het verdwijnen van ouderenbonden ANBO – en binnenkort ook de PCOB in IJsselstein – is er werk aan de winkel. “Daarom zijn vitale en gemotiveerde leden extra belangrijk”, vertelt Duijvelaar (66). “Jongere senioren kunnen oudere senioren helpen, bijvoorbeeld met digitalisering en belastingen. Uit ervaring weten we dat de jongere leden daar veel voldoening van hebben. Onze afdeling heeft een enorme burgerkracht en ervaring in huis. Daarin lopen we zelfs voor.” De jongere senioren brengen ook veel kennis in. “Tegenover veel ouderen met alleen AOW of een klein pensioen, trekken de jongere senioren hun eigen (pensioen)plan. Wij kunnen daar landelijk bij helpen en druk op de politiek uitoefenen, om ook de senioren nu en in de toekomst te laten profiteren van de economische groei en een goed pensioenstelsel.”

Laagdrempelig

Voor Duijvelaar is zijn voorzitterschap een uitdaging. “Blijven veranderen, met behoud van alles wat z’n waarde voor de leden heeft bewezen. Maar ook heel belangrijk: weten wat er leeft onder de leden en weten wat zij verwachten. Hulp bij belastingaangiften en met digitale media, belangenbehartiging zowel gemeentelijk als provinciaal en landelijk, waar het gaat om wonen en voorzieningen voor een volledige deelname aan de maatschappij, korting op de zorgverzekering en in winkels, maar ook de bekende uitjes en activiteiten voor de contacten die sommige senioren zo nodig hebben.” En bovenal: “Alles laagdrempelig, want de KBO is er voor elke senior.” De K van katholiek speelt al lang geen hoofdrol meer. “Zingeving in het algemeen is belangrijk, voor jongere en oudere senioren. Maar dat ligt meer op de algemene christelijke waarden.” Zijn advies voor de jongeren: “Uiteindelijk wordt elke junior een senior.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14