Ivon, Marjolein en Ursela zijn vrijdag in de binnenstad met duurzaamheidskoningin Minima. (Foto: Lysette Verwegen)
Ivon, Marjolein en Ursela zijn vrijdag in de binnenstad met duurzaamheidskoningin Minima. (Foto: Lysette Verwegen)

Een nieuw IJsselsteinse betaalmiddel: de ecomunt

Algemeen 231 keer gelezen

De vierde IJsselsteinse Duurzaamheidsdag krijgt een koninklijk tintje. Voor het eerst is duurzaamheidskoningin Minima aanwezig. En ze komt niet met lege handen. Ze deelt ecomunten uit om duurzame aankopen te doen.

IJSSELSTEIN - Ze is een ‘verre verwant’ van Koningin Máxima; de familiebanden zijn duidelijk zicht- en hoorbaar. Margriet Jongsma vindt het een geweldige rol om groen, duurzaam en saamhorigheid te promoten. “Vorig jaar heb ik de burgemeester gevraagd om sprinkhanen in chocolade te eten.” De wereld van Máxima en haar ligger verder uit elkaar. “De Koningin herbruikt wel regelmatig haar kleding. Maar zij heeft een grote bankrekening en ik heb de ecomunten.” Duurzaamheid moet je samen doen. “En geld speelt dan een minimale rol.”
Ursela van Raaij van URSee maakte de bedrukte houten muntjes. “Schijfjes van IJsselsteins snoeihout. Duurzamer kan niet”, lacht ze. “Met KlimaatNeutraal IJsselstein (KNIJ) willen we er een lokaal betaalmiddel van maken om duurzame aankopen te stimuleren.”
De eerste aankopen kunnen op vrijdag – de Duurzaamheidsdag – al gedaan worden. “De deelnemende ondernemers zijn te herkennen aan het logo van de ecomunt. Om 14.30 uur lanceert koningin Minima de munt op het stadhuisbordes, met wethouder Bekker.” KNIJ breidt intussen steeds verder uit met activiteiten en enthousiaste deelnemers. Marjolein Bosman is ZeroWaste expert: leven zonder afval. “Een film van dieren met plastic in hun maag en een schildpad met een rietje was het begin. Ik kocht een BroodNodig-zak en stapje voor stapje ging ik verder. Het is mogelijk om per jaar slechts een potje restafval te produceren en de rest te hergebruiken. Het begint met de 5 R-en: Refuse, Reduce, Re-use, Recycle en Rot.” Ofwel: weiger, verminder, hergebruik, tweede leven en rotten. “Daarmee vang je alles.” Iedereen mag zijn grens trekken. “Want alle beetjes helpen.” Daar is Ivon Vrolijk van KNIJ het helemaal mee eens. “Duurzaamheid is voor iedereen, maar we zijn geen actiegroep. We willen mensen inspireren en bewust maken.” Kijk op www.knij.nl.

Op vrijdag 12 oktober, de Duurzaamheidsdag, kunnen de eerste ecomunten worden besteed. Shop korting en leuke artikelen bij de winkeliers: HUBO, Logica, Zuccotto, Kaatje, Biomonkie en Tante Cake. Bij de marktkramen: De Koning groente & fruit, notenkraam, Stoepje, kaasboeren Markus en Woerdense, viskraam De Graaf, Goudse stroopwafels, delicatessenkraam en de Turkse pizzakraam. Ook de KNIJ-kramen op de Plaats doen mee, zoals: Lokaal 33, Mevrouw Soapz, Brood-nodig, De Windotter, IJsseltap, en Zerowaste.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14