Ciske (Timo Spruit) en zijn vader (Menno Schoonderwoerd) tijdens een repetitie van Ciske de Rat de musical.  (Foto: Paul van den Dungen)
Ciske (Timo Spruit) en zijn vader (Menno Schoonderwoerd) tijdens een repetitie van Ciske de Rat de musical. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Oudewaterse Ciske de Rat ‘Straatschoffie om van te houwe’

Algemeen 221 keer gelezen

Ciske de Rat de musical is de nieuwe productie van Stichting Treatief Producties en komt in het voorjaar van 2019 naar het theater. Maar eerst moet daar hard voor worden gewerkt. Teksten geleerd, muziek en liedjes ingestudeerd en heel veel repetities. Een creatief proces in optima forma.

Oudewater - Ciske is een Amsterdams straatschoffie. Zijn vader werkt op zee en zijn moeder laat hem 's avonds in een café werken. Wanneer zijn vader onverwacht de liefde vindt bij Tante Jans, lijkt Ciske eindelijk een moederfiguur in zijn leven te krijgen. Het noodlot slaat toe als de beste vriend van Ciske overlijdt en zijn moeder dat belachelijk maakt, In een vlaag van woede brengt Ciske haar om het leven. Later zal Cis moeten leren leven met die schuld en een manier vinden een tweede kans in het leven te krijgen. De regie is in handen van Dennis de Groot terwijl Monique van den Hoogen optreedt als zangcoach. Alle rollen in de musical zijn dubbel gecast, zodat de druk op de acteurs niet te groot is om in alle voorstellingen te moeten spelen. Ciske de Rat is gebaseerd op een trilogie van Piet Bakker met muziek is van Hennie Vrienten en script en liedteksten van André Breedland.

Tijdens de repetities in het Tjonkie in Oudewater is het verbazingwekkend om te zien en horen hoe snel de kinderen hun teksten leren en hoe de beide Ciskes, Timo Spruit en Siep Böhmer hun rollen weten neer te zetten. Ook het aanleren van een Amsterdams accent gaat ze goed af. De in de musical gebezigde scheldwoorden worden thuis nog wel eens te pas en te onpas 'gerepeteerd' zegt een van de ouders.
Lars Vermeij vertelt namens de organisatie dat de repetities pas in september zijn begonnen. Daar moesten eerst wel audities voor worden gedaan. Heel veel mensen en kinderen kwamen hier op af, maar er waren maar 60 spelers nodig. Daarnaast is er ook nog een orkest van ongeveer 15 leden. Stichting Treatief Producties heeft aan Theaterorkest.nl gevraagd om de productie van Ciske de Rat de musical muzikaal te begeleiden.

Belangrijk gegeven is, dat voor het orkest nog een aantal semi professionele muzikanten worden gezocht, of amateurs die op hoog niveau spelen en lezen. Er is nog plaats voor een alt- en een tenorsax, trompet, hoorn, trombone, toetsen, basgitaar, drums en percussie, ook mallets.
Als er mensen uit deze omgeving zijn die graag mee willen doen, stuur dan heel snel een mailtje naar timo@theaterorkest.nl want de tijd dringt. De repetities voor het orkest zijn vanaf 22 januari, bijna iedere dinsdag in Linschoten. Daarnaast zijn er doorlopen op zaterdag 9 en 23 maart in Oudewater en de uitvoeringen zijn van 2 tot en met 13 april, ook in Oudewater.

Het ligt in de bedoeling om de definitieve voorstellingen in april in sporthal De Eiber te gaan opvoeren. Ook is de verwachting dat de voorverkoop van de kaarten begin volgend jaar van start gaat. Voor meer informatie kan men altijd terecht op www.treatief.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14