Wypke en John Jongeneel van de HUBO in Montfoort staan klaar voor voor de vuurwerkverkoop van 2018 Foto: Paul van den Dungen
Wypke en John Jongeneel van de HUBO in Montfoort staan klaar voor voor de vuurwerkverkoop van 2018 Foto: Paul van den Dungen (Foto: Paul van den Dungen)

Vuurwerkverkoop gaat weer knallen

  •   keer gelezen

door: Paul van den Dungen


Een eindejaars-traditie

Het is betreurenswaardig dat de import en gebruik van zware explosieven in ons land toeneemt. Dit zware, levensgevaarlijke illegale vuurwerk heeft wat de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) betreft niets meer met vuurwerk te maken.

Montfoort - Legaal vuurwerk is in Nederland aan strenge regels gebonden en mag slechts 3 dagen per jaar (eind december) worden verkocht en slechts op oudejaarsnacht worden afgestoken. Dat heeft een reden, zegt Wypke Jongeneel, de vuurwerkmanager van de HUBO in Montfoort. “Op die manier beperken we daarmee overlast, schade en letsel en kunnen we verantwoord blijven genieten van deze jaarlijkse traditie. De BPN heeft samen met politie en overheid succesvol ingezet om schade en letsel tijdens de jaarwisseling te beperken.” De jaarlijkse vuurwerktraditie heeft niets te maken met het gebruik van zware explosieven en bommen die, onder het mom van vuurwerk, in de maanden voor de jaarwisseling ons land binnen komen. “Babypijltjes en Romeinse kaarsen zijn al sinds 2015 uit de handel genomen. Dit jaar is het voor ons verplicht om bij iedere levering waarbij een vuurpijl zit, een lanceerplatform mee te leveren. Het maakt niet uit of consument al een lanceerplatform heeft: het platform moet bij de levering zitten.” De lanceerstandaard is in de wet omschreven als een voorwerp dat geschikt is voor meervoudig gebruik en geproduceerd om verschillende typen vuurpijlen vanaf zowel een verharde als onverharde ondergrond, stabiel verticaal de lucht in te schieten. Een lanceerbuis om in de grond te steken voldoet niet, evenmin als de vaak gebruikte fles. “Wij geven een vuurwerkbril bij de aanschaf van vuurwerk gratis mee. De tas waarin het vuurwerk wordt afgeleverd is later te gebruiken bij het opruimen van het afval” zegt Wypke Jongeneel. “Echt veel nieuwe producten zijn er dit jaar niet. De Roman Candle Compount, of de Rocket Launch Compound zijn dat wel. Die hoeven maar een keer te worden aangestoken om hun werk te kunnen doen.” Natuurlijk is er ook nog meer dan genoeg legaal knalvuurwerk. De minister voelde wel iets voor een verbod. De vuurwerkbranche wachtte af, maar veel verder zijn beide partijen niet gekomen en het is nu weer stil rond dit onderwerp. Wypke Jongeneel; “Vanaf oktober kan de consument bij ons via de website al vuurwerk bestellen. Wij merken dat dit steeds vaker online gebeurt. Per klant en per auto mogen wij 25 kilo vuurwerk verkopen. In deze die periode krijgen wij regelmatig onaangekondigde controles door handhavers van de milieudienst. Ons deskundige verkoopteam, met Carlo, Nicky en Michael, staat de consument ook dit jaar weer met raad en daad bij.

Op vrijdag 28 december en zaterdag 29 december van 08.00 tot 21.00 uur en maandag 31 december van 08.00 tot 17.00 uur kan de consument zijn bestelde vuurwerk afhalen. Op zondag 30 december is er in het hele land GEEN verkoop van vuurwerk.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten