Anne-Wil Blankers zoekt naarstig naar ruimte voor haar huistheater, dat meeverhuist naar IJsselstein. (Foto: Lysette Verwegen)
Anne-Wil Blankers zoekt naarstig naar ruimte voor haar huistheater, dat meeverhuist naar IJsselstein. (Foto: Lysette Verwegen)

Actrice Anne-Wil Blankers verhuist naar IJsselstein

Algemeen 3.438 keer gelezen

Actrice Anne-Wil Blankers, grande dame van het Nederlandse toneel, verhuist deze maand naar IJsselstein. “Een leuk stadje waar ik het vast naar mijn zin zal hebben.” En waar ze hoopt een nieuwe ruimte te vinden voor haar sfeervolle huistheater.

IJSSELSTEIN – Anne-Wil (78) en haar echtgenoot Ger (84) verruilen hun schilderachtige boerderij in Polsbroek voor een huis in IJsselstein. Met een uitstapje maar Friesland zijn ze in de regio in alle jaren al twintig keer verhuisd, maar deze keer is anders: “We verhuizen om gezondheidsredenen. En het is de eerste keer dat we veel moeten opruimen. Met met pijn in het hart moeten we een deel van ons leven opslaan.” Toch laat ze de prachtige boerderij positief achter: “Elke verhuizing is weer spannend en ik ken IJsselstein als een gezellige stad waar ik al een tijdje schilderlessen volg. Het nieuwe huis is een verlichting door de aanpassingen die er mogelijk zijn.” Na een moeilijke tijd werd vorig jaar duidelijk dat een verhuizing noodzakelijk werd. Maar Anne-Wil is weer helemaal terug, speelt in Driving Miss Daisy en werkt aan een mooi stuk met Hans Croiset dat voorjaar 2020 op de planken komt. Ook is ze actief in haar eigen huistheater. “Van alles wat ik opruim mag dat niet weg”, zegt ze stellig.”

Grote wens
Haar huistheater, in de schuur achter de boerderij, biedt plaats aan 56 bezoekers. “Ik geef er lezingen over mijn leven en werk, bied aankomend talent een podium en ik coach acteurs voor rollen en aankomende acteurs voor examens op de toneelschool. Ook solo-optredens zijn welkom.” Op haar podium is alles mogelijk. Ook schoolklassen zijn welkom om het theatergevoel op het podium te ervaren. En dat alles omlijst met de gastvrijheid en kennis van Anne-Wil. “Het is puur enthousiasme en liefhebberij. Ik vind het heerlijk als mensen naar mij toe komen; hoef ik eens niet de deur uit”, lacht ze. “Ik geniet van de diversiteit aan ontmoetingen: met allerlei clubjes, acteurs tot een groep mensen met een uitkering of jongeren. Dat wil ik niet missen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
De Burgemeester streeft naar tweede Michelin-ster Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Ski-talent Vigo wil liefst zo snel mogelijk naar beneden Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Hollandse IJssel weer wat schoner: dertig kilo afval bij elkaar gesupt Nieuws 6 jun., 17:14
Afbeelding
Jeu de Boulesclub Cercle de Pétanque viert 45-jarig jubileum Nieuws 6 jun., 17:03
Afbeelding
Diamanten paar Hogendonk: een leven lang samen Nieuws 6 jun., 17:02
Afbeelding
Lach en een traan in Hospice IJsselstein Nieuws 6 jun., 16:58
Afbeelding
Elke zaterdag stadswandeling door Montfoort Nieuws 6 jun., 16:07
Afbeelding
Gouden bruidegom liet bruid wachten bij de kerk Nieuws 6 jun., 16:00