Afbeelding

Decibelverslaving

Algemeen 129 keer gelezen

Er bestaan veel verslavingen; Ik lust bijvoorbeeld graag een borrel. Nu zijn échte alcoholisten geneigd om hun verslaving te ontkennen en te beweren dat het wel meevalt. Ik niet.

Uit het feit dat ik mijn borrel-genot eerlijk opbiecht moge blijken dat het wel meevalt... Als oud-militair ken ik ook de adrenaline-verslaving. Veteranen die gevaar en mannensfeer missen compenseren dit soms in motorclubs. Daar wordt bovendien hun decibel-verlangen bevredigd.

Geniet van de optocht, maar mét oordopjes

De lawaaiverslaving groeit in onze samenleving. Een disco is niet ‘cool’ als je er een normaal gesprek kunt voeren. Gevolg: verbale armoede. Jongens die daar een meisje willen aanspreken komen niet verder dan het in haar oor brullen van “Kom jij hier vaker?!!”
Wat ook steeds vaker voorkomt: een jeugdelftalletje dat bijvoorbeeld regiokampioen van Lopikerwaard-Oost is geworden, wordt door de voetbalclub op een aanhanger rondgereden met een geluidinstallatie die Dreetje Hazes knoerthard door de wijk laat blèren. Afgezien van de gehoorschade bij die voetballertjes: wat voor voorbeeld krijgen ze zo ten aanzien van beschaving en goede smaak? Echt, we stompen steeds meer af. Ik ga zaterdag weer genieten van de praalwagens van de IJsselsteinse carnavalsoptocht. Maar dat kan ik alleen met de gehoorbeschermers die ik aan mijn militaire dienst heb overgehouden. Ooit moest ik bij een oefening een Browning.50 mitrailleur afvuren; qua geluidniveau vergelijkbaar met de carnavalsoptocht. Met afgrijzen zie ik daar ouders met peuters op hun schouders op armlengte van de loudspeakers, zónder oordopjes. Als die kindjes de disco-leeftijd bereiken zijn ze stokdoof, en moet de geluidsinstallatie op 120 decibel.. Mijn advies: geniet van de optocht op 2 maart, maar mét oordopjes.

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14