De zeven ervaren spelers van Het Grote Gaan. “Als je denkt: kan het nog erger? Ja, dan kan het nog erger!” (Foto: Bernadet de Prins)
De zeven ervaren spelers van Het Grote Gaan. “Als je denkt: kan het nog erger? Ja, dan kan het nog erger!” (Foto: Bernadet de Prins) Foto: Bernadet de Prins

Kwibus speelt wrang stuk vol bizarre wendingen

Algemeen 172 keer gelezen

Holm nodigt zijn ex-vrouw, zijn kinderen en een bevriend echtpaar uit voor een feestelijk etentje. Het is lang geleden dat ze bij elkaar zijn geweest. Als Holm vertelt dat hij ongeneeslijk ziek is en uit het leven wil stappen, roept dat woede en onbegrip op. Er komen zo veel oud zeer en niet opgeloste ruzies naar boven.

IJsselstein - Het stuk Het Grtoe Gaan is een wrange tragikomedie vol bizarre wendingen van de Duitse schrijver Magnus Vattrodt. Piet de Bruin en Wilbert van Els vertaalden stuk. Kwibus brengt de Nederlandse première. “Als je denkt: kan het nog erger? Ja, dan kan het nog erger,” vertelt regisseur Piet de Bruin.
In Het Grote Gaan zijn de zeven ervaren spelers continu op het podium. Tijdens de repetities is stevig gediscussieerd en veel geëxperimenteerd. Piet de Bruin: “Het is een intelligent stuk, met directe en puntige dialogen.” En wat is het thema van het stuk? “Dat het maken van een keuze altijd gevolgen heeft voor de ander, terwijl je daar niet per se rekening mee houdt.”

Judith Spithoven speelt Holms ex-vrouw Ella: “De keuzes die Ella in haar leven heeft gemaakt, zijn erg gericht geweest op haar eigen behoeften en niet op die van haar gezin. Maar ze wil leren van haar fouten.” Ad Elbertse kruipt in de rol van Holm. “Hij is nogal een egoïst, een narcist, die vooral aan zijn eigen belangen denkt en pas veel later aan zijn familie en vrienden. Hij, en zijn huwelijk, zijn een typisch product van de jaren ‘60 en ‘70.”

Ondanks al deze zware ingrediënten is Het Grote Gaan ook grappig. “Ja!” zegt Judith de Bruin, één van de dochters van Holm en Ella: “Als publiek kun je bijna niet anders denken dan: wat komt er na deze bizarre situatie nog meer? Juist dát maakt het een gaaf stuk. ” Aukje Kranen, de ander dochter: “De vreemde wendingen en uitgesproken personages maken het onderwerp behapbaar: zware kost in een grappig jasje.”

Voorstellingen

Vier keer in Theater Pantalone: op zaterdag 2, zaterdag 9 en zaterdag 16 februari om 20.00 uur en op zondag 17 februari om 14.00 uur. Kaarten á 13,50 euro (inspeler 2 februari 10 euro) zijn te bestellen via www.theaterpantalone.nl en de bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14