Afbeelding

Groene verrassing

Algemeen 99 keer gelezen

Ik zeg regelmatig dat er veel energie in ‘groen’ zit in IJsselstein. Meestal doel ik dan op de vele vrijwilligers die de openbare eetbare siertuinen met liefde onderhouden. Maar dit keer werd ik aangenaam verrast door Intratuin. Op de dag van ‘Tegel eruit, plant erin’ zijn er 450 planten gratis uitgedeeld. Ik was erbij en zag dat Intratuin met een grote shift bezig is, want 90 procent van de kruiden-, groenten- en fruitplanten is al biologisch.

Biologische geteelde planten zijn sterker

Het tuincentrum gaat hierin zelfs een stap verder. In het buitenland worden de planten extra bemest om de rol van pesticiden te ‘compenseren’. Dit vindt Intratuin milieubelasting. Er is inmiddels ontdekt dat teelt zonder milieubelasting wat meer geduld kost, dat wel beloond wordt, omdat planten die op een natuurlijke manier zijn opgegroeid veel sterker blijken te zijn. En het gaat nog verder. Intratuin verkoopt ook handige systemen om op platte daken sedumdaken te realiseren en helpt mee om versteende tuinen te vergroenen. Door handige inkoop zijn de prijzen van hun biologische producten maar weinig hoger dan prijzen voor de reguliere planten. Respect! Vanuit KNIJ geloven we in de samenwerkende krachtendriehoek tussen inwoners, bedrijfsleven en overheid. Een bedrijf dat zulke duidelijke stappen durft te zetten motiveert ons tot een goede samenwerking. Vanaf mei gaat Intratuin ook meedoen met de ecomunt, waarbij klanten bij inlevering van ecomunten korting kunnen krijgen op duurzame producten. En er wordt op nog meer leuke ideeën gebroed. Ik heb mijn beeld van Intratuin inmiddels stevig moeten bijstellen. Van alle filialen Intratuin blijkt ‘ons’ filiaal landelijk koploper te zijn in de duurzame transitie. En zo blijft groen IJsselstein me elke weer aangenaam verrassen.
 

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05