Afbeelding

De smaak van samen

Algemeen 219 keer gelezen

Fietsend terug naar huis van een bijeenkomst met het thema ‘Mijn armen om de wereld; waar zal ik beginnen?’, mijmer ik een beetje na.

Het ging over klein beginnen en groot dromen, dat ‘samen’ veel oplevert. En dat je ook eens in je hangmat mag gaan liggen.
Mijn ‘armen om de wereld’ begint eind 2017 met het uitdelen van katoenen broodzakjes, die veel plastic verpakkingen kunnen voorkomen. Met de plastic soep in gedachten denk ik in een milieukrantvergadering terug aan een vakantie met mijn kleine neefjes. Spelend met hen aan het strand ben ik mij bewust van de plastic berg die in zee ontstaat.

Mijn armen om de wereld raken die van een ander

Ik besluit niet langer op de bank te blijven zitten, maar iets te doen. Hoe klein ook. Vijf broodzakjes uitdelen. Het lukt. Ik ben verbaasd en ga verder. Ik vraag vijf IJsselsteinse winkels de broodzakjes die ze van mij krijgen te verkopen. Uiteindelijk doen vijftien winkels in IJsselstein mee. Wat een supersamenwerking. Ik proef de smaak van samen en ga door. Ik vraag zes mensen in buurgemeenten om hetzelfde te doen. Dat lukt. Onze kerngroep gaat verder en van alles komt voorbij: duurzaamheidsmarkten met kinderactiviteiten; naaiateliers benaderen; workshops voor middelbare schoolleerlingen; supporters vinden door heel Nederland en daarbuiten; onze ranking in de Duurzame Top 100 van Trouw. Inmiddels hebben we met zo’n honderd supporters ruim zevenduizend broodzakjes verspreid. Ik denk dankbaar terug aan alle mensen die aan dit project hebben meegewerkt. Mijn armen om de wereld raken de armen van de ander. Samen maken we een heel netwerk van armen om deze wereld. Ik begon klein en inmiddels dromen we groot. Maar eerst ga ik in de komende vakantie even in mijn ‘hangmat’ liggen.

Marie-José de Zeeuw
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14