Hoe is het om…..

Algemeen 33 keer gelezen

Deze week een mooi artikel over een prentenboek over een slechthorend haasje. Om slechthorendheid en doofheid bespreekbaar te maken met kinderen. Hoe is het om….. Daar draait het om. Een thema dat je op allerlei momenten in het leven tegen kunt komen en in allerlei variaties.

Als ik de krant lees dan bedenk ik me vaak hoe het is om…. de boodschap te krijgen dat je kind is vermoord of bij een ongeluk is omgekomen. Of hoe het is om je huis te zien afbranden zoals in Australië. Hoe het is om in een rolstoel te belanden voor de rest van je leven. Hoe het is om een gehandicapt kind te hebben.

Je weet hoe het is als je het zelf hebt meegemaakt

Toen ik in de zorg werkte en mijn opleiding daar deed hadden we wel eens van die ervaringslessen. Iemand moest dan bijvoorbeeld in een rolstoel door het drukke centrum worden gereden. Een uurtje daarna wist je veel beter hoe het voelde om in een rolstoel te zitten, tegen stoepranden aan te botsen en als een klein kind aangesproken te worden. Als je tenminste al werd aangesproken. Want vaak sprak men degene alleen aan die achter de rolstoel liep. In een ervaringsles over blindheid en slechtziendheid kregen we een bril op die ernstig was vertroebeld en versmald tot een klein kijkgaatje. Wat een ervaring! Natuurlijk kan je van veel dingen pas echt zeggen dat je weet hoe het is als je het zelf hebt meegemaakt. Dat geldt denk ik voor alle heftige dingen in het leven. Ervaringsdeskundigen heet dat zo mooi. Het is een treffend maar ook betekenisvol woord. Zij begrijpen als geen ander waar je doorheen gaat. Maar gelukkig hebben we ook mooie boeken, films en dus ook prentenboeken om voor ons onbekende ervaringen te delen en bespreekbaar te maken. Vraag het jezelf maar eens af als je naar de tv kijkt of de krant leest. Hoe is het om…..

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14