De eerste leerlingen hebben zich al gemeld, weten Sebastiaan Traas, Jacqueline Koster en Annemarie Doesburg. (Foto: Lysette Verwegen)
De eerste leerlingen hebben zich al gemeld, weten Sebastiaan Traas, Jacqueline Koster en Annemarie Doesburg. (Foto: Lysette Verwegen)

Elk kind moet bijles kunnen krijgen

Algemeen 385 keer gelezen

Gelijke kansen voor elk kind van 8 tot 18 jaar, dat is het idee achter Fit4Talent; de samenwerking tussen de bibliotheek, stichting Fit4Talent en de basisscholen WIJ, ’t Kasteel en De Torenuil. De gratis studiebegeleiding is als proefproject opgezet met de Koninklijke Bibliotheek als partner.

IJSSELSTEIN – In de bibliotheek worden al op commerciële basis studiebegeleiding en bijlessen door externe partijen aangeboden. “Maar veel ouders kunnen dit niet voor hun kind bekostigen, daarom hebben we het proefproject Fit4Talent gestart”, vertelt Annemarie Doesburg, manager van de bibliotheek aan de Overtoom. “Samen met Venlo zijn wij als bibliotheek aangewezen voor deze proef, want de bibliotheek is immers een belangrijke leeromgeving.” Wat haar betreft blijft het geen proef: “Wij willen ermee doorgaan.” 

De professionele begeleiding voor de kinderen werd gevonden via Jacqueline Koster. “De begeleiding wordt op alle werkdagen zowel overdag als in de avond gegeven, afhankelijk van de schooltijden van de kinderen. We hebben al een zestal docenten gevonden met expertise op alle leergebieden.” De kinderen worden in eerste instantie aangemeld via de school in overleg met de ouders – waarna een gezamenlijk kennismakingsgesprek plaatsvindt. “Maar ouders mogen ook zelf in de bibliotheek contact opnemen.” 

Daarna wordt een plan van aanpak met de school of docent besproken. “Die samenwerking is belangrijk omdat we in de begeleiding willen aansluiten bij de methodiek op school”, legt Jacqueline uit. “Studiebegeleiding omvat ook meer dan bijles alleen. Het kan ook om het bijbrengen van studievaardigheden gaan of als compensatie voor ouders die geen tijd hebben om hun kind te begeleiden of de Nederlandse taal of het opleidingsniveau van hun kinderen niet beheersen.” Uit ervaring wet ze dat zowel kinderen als ouders ambities hebben: “Kinderen weten heel goed waar ze heen willen en ouders willen het beste voor hun kind. Dat moet dus voor elk kind mogelijk zijn; ook als de financiële middelen ontoereikend zijn.”

Intern begeleider Sebastiaan Traas van kindcentrum WIJ was, net als collega’s van andere scholen, direct enthousiast over de plannen. “Op school worden kleine groepjes leerlingen wel begeleid door een stagiair of en klassenassistent en met beperkte tijd, maar Fit4Talent is wat veel ouders willen; ze weten alleen niet hoe dit te regelen of te betalen. Voor de school is dit ook het verschil tussen wat we zouden willen doen en wat we kunnen doen.” Hij voorziet vooral veel taalbegeleiding. “Maar ook rekenen, want uiteindelijk is een goede taalbeheersing en begrijpend lezen belangrijk voor alles. Daarnaast is de individuele begeleiding en de herhaling belangrijk.”
De samenwerking in het project met gemeente, stichting Leergeld, Jeugdteam sponsors - zoals Fit4School en Inner Stance - en de bibliotheek voor alle mogelijkheden is onmisbaar.

Kijk voor alle informatie op www.fit4talent.nl of neem contact op met de bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14