Onlangs dansten de kinderen van Dansja voor Mariënstein. Nu vindt de dansschool het tijd om weer naar binnen te mogen. (Foto: Dansja)
Onlangs dansten de kinderen van Dansja voor Mariënstein. Nu vindt de dansschool het tijd om weer naar binnen te mogen. (Foto: Dansja)

Dansscholen willen snel groen licht: om ook weer open te gaan

Algemeen 135 keer gelezen

Binnen dansen mag nog niet. Maar omdat er al wel buiten gedanst mag worden, krijgen de kinderen bij Dansschool Dansja nu buiten dansles, op Het Podium, want het eigen parkeerterrein is te klein. ‘’Maar liever geven we natuurlijk in de dansschool zelf les’’, vindt eigenaresse Mandy Pijnenburg, die de opgelegde beperkingen voor haar sector onbegrijpelijk vindt.

IJsselstein - Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet. ‘’Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Pijnenburg zegt het nog niet te weten, want de danssector ziet zij nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. “Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1,5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen.” stelt de dansdocent. Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar vindt zij nog onduidelijker. ‘’Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent.’’
Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Mandy Pijnenburg veiliger dan boodschappen doen. Ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht.”
Zij vindt dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs sex in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet dansen met altijd dezelfde partner toch ook geen probleem opleveren. We staan klaar om de lessen weer naar binnen te verplaatsen. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de studio in te gaan. Ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws gisteren
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50
• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31