Het brugwachtershuisje lijkt gered.
Het brugwachtershuisje lijkt gered.

Brugwachtershuisje blijft in Montfoort

Algemeen 275 keer gelezen

Van de redactie

nostalgie laat zich moeilijk onder woorden brengen

Demonteren

Denk daarbij aan nauwkeurig in kaart brengen, tekenen, vakkundig demonteren en verplaatsen naar het schoolterrein. Vervolgens wordt bekeken of het kan worden opgeknapt. Gemeente onderzoekt of het opgeknapte huisje op een andere plek kan komen te staan, bijvoorbeeld aan de noordkant van de brug. Rijkswaterstaat wil een technische medewerker vragen om in een les uitleg te geven over de historie en constructie van het gebouw.

Op initiatief van gemeente Montfoort blijft het beeldbepalende brugwachtershuisje behouden voor de gemeenschap. Het brugwachtershuisje, dat al lange tijd geen functie meer heeft, is eigendom van Rijkswaterstaat. Het voornemen was om het huisje te slopen. Wethouder Ten Hagen (Montfoort) heeft met de directie van Rijkswaterstaat afgesproken dat de gemeente het brugwachtershuisje mag demonteren en elders terugzetten. Met het Wellantcollege wordt overlegd in hoeverre het behoud van het brugwachtershuisje een functie kan krijgen in het technisch onderwijs.

montfoort - Na het vaarseizoen in 2021 wordt de IJsselbrug opgeknapt. De brug en het brugwachtershuisje zijn eigendom van Rijkswaterstaat. De bediening van de brug gebeurt vanuit een centrale in Nieuwegein en de noodbediening gaat elektronisch. Het brugwachtershuisje heeft geen functie meer. Eerder nog had Rijkswaterstaat het voornemen om het brugwachtershuisje te slopen.

Geen functie meer

Het brugwachtershuisje is beeldbepalend voor het centrum van Montfoort. Het huisje kende door de jaren heen meerdere locaties, maar de laatste decennia staat het op de huidige plaats. Doordat het huisje al geruime tijd geen functie meer heeft, ziet Rijkswaterstaat geen aanleiding om het te behouden. De ingang zit bijvoorbeeld aan de verkeerde kant van de slagboom. Verder staat het huisje, voor een goed overzicht bij het kruispunt met Onder de Boompjes, eigenlijk in de weg. Rondom de aanpak van de binnenstad kent het laten staan van het brugwachtershuisje dan ook voor- en nadelen.

Andere locatie

Omdat het brugwachtershuisje zo’n beeldbepalend onderdeel is in het straatbeeld (niemand wil er afscheid van nemen), is Rijkswaterstaat bereid om met de gemeente te bekijken of het op een andere plaats kan terugkomen om het zodoende voor sloop te behoeden. Gemeente is met het Wellantcollege in overleg om het een plek te geven in het technisch onderwijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws gisteren
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14