Afbeelding

Energieridders

Algemeen 133 keer gelezen

de duurzaamste column

Ik zit met twee IJsselsteinse energieridders aan tafel in het Museum IJsselstein. Gelukkig ben ik de gespreksleider, want energietransitie is niet mijn specialiteit. Genoeg voor mij te ontdekken dus. En ik ben niet de enige op ontdekkingstocht, gezien het aantal bezoekers op deze tweede ‘KNIJ bij MIJ’ live webcast waar woondokter Frank en uitvinder Henk handige bespaartips gaven. Dé koeltip van Henk - natte doeken bij de ventilator - werd duidelijk zeer gewaardeerd. En de woondokter vertelde dat hij volgens zes stappen werkt: isoleren, ventileren, verwarmen, koelen, warm tapwater, duurzame energie; elke stap mét een praktische bespaartip. Voor de geïnteresseerden is de webcast nog op website van Museum IJsselstein te zien.

Handige bespaartips van de woondokter en uitvinder

Naast de webcast zijn er meer faciliteiten gecreëerd. Op zaterdag van 10 tot 12 is de bieb weer open om de woondokter te bezoeken voor gratis advies. Op overige tijden is hij ook digitaal te bereiken, een handige oplossing als een live ontmoeting er niet inzit. Op knij.nl zijn onder ‘Wonen’ en ‘Actueel’ alle gegevens te vinden. En dan hebben we ook nog de handige IJsselsteinse bespaarsite zelfenergiebesparen.nl. Met zo’n 10.000 (!) bezoekers per maand een laagdrempelige site die ook landelijk geliefd is. Veel uitzoekwerk is al verricht en in begrijpelijke taal uitgelegd, zodat niet iedereen hetzelfde wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Petje af wat hier door KNIJ-vrijwilliger Jordy voor topwerk geleverd wordt; van een waterbesparende douchekoppentest tot het inregelen van de cv-installatie. Deze site wordt zelfs al door docenten voor het onderwijs gebruikt. Gelukkig hoeft de energietransitie niet mijn specialiteit te zijn. Daar hebben we onze energieridders voor.

Ivon Vrolijk

KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14