Afbeelding

Ongedierte

Algemeen 123 keer gelezen

In ons huis lopen, vliegen en kruipen allerlei soorten ongedierte ongevraagd ons huis door. In de gang, op het plafond en soms behendig abseilend langs de steile muren.
Al twee keer vandaag een behoorlijke spin een koppie kleiner gemaakt. Of eigenlijk gewoon geplet. Zoveel als kon, zonder vlekken op de muur te maken. Dat je net krak hoort. Je kent het waarschijnlijk wel.

Als ze maar buiten blijven

In de gang kwamen afgelopen week ineens allerlei maten pissebedden tevoorschijn. Schattige kleintjes, en van die vieze vette. Het zal waarschijnlijk van de droogte komen, want ze houden juist van vochtige plekken. Best een vernuftig beestje hoor. Want als je leest dat het vrouwtje in een holte aan de buikzijde tussen de poten wekenlang de broedzak met eitjes meedraagt, dan vind ik dat echt heel bijzonder. Maar ik wil ze niet in mijn huis. En ook deze beestjes worden niet gedoogd. Met een zachte voetafdruk op hun zwarte lijf zorg ik ervoor dat ze verder geen poot meer verzetten.Wat ben ik toch een bruut mens!
Beter zou ik de volgende spin die ik tegenkom naast de pissebed op de grond zetten. Dan zorgt de natuur zelf wel voor een opruimingsritueel. Maar daar heb ik waarschijnlijk te weinig geduld voor.
Het zal de tijd van het jaar wel zijn. De spinnen zijn de eerste aankondiging van een nieuw jaargetijde. En dat terwijl er in mijn magnolia, die tegen het huis aan staat, nog een duif tijdens de warme dagen een nestje heeft gemaakt. Keurig op 1,5 meter afstand. Ze is zeker bang om corona te krijgen? Vanuit mijn badkamer kijk ik regelmatig regelrecht in het kleine zwarte kraaloogje van de grijze vogel. Hij, of zij, ziet mij en ik zie haar, of hem. We gedogen elkaar en gaan beiden gewoon onze gang. Zolang het maar buitenshuis blijft kan ik veel hebben van dieren.
Ook al schijt ze, samen met haar partner, mijn hele auto onder.

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 25 apr, 08:46
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14