Foto:

Herfstcadeautjes

  •   keer gelezen

Als een klein kaboutertje zat ik ooit in de Efteling op een grote rode paddenstoel met witte stippen. Die foto zie ik nog voor me. Jaren later zou ik tijdens een boswandeling ontdekken dat een rode paddenstoel met witte stippen echt bestaat en vliegenzwam heet. 


Maar de meest indrukwekkende paddenstoel vond ik ooit toch de koraalzwam. Paddenstoelen hebben een waardevolle functie: ze zijn de opruimers van organisch materiaal, zoals rottend hout, dat ze omzetten in bruikbare voedingsstoffen. En zo is de kringloop rond.

Paddenstoelen zijn mooi en waardevol

Sommige paddenstoelen zijn gezonde voeding; kastanjechampignons en oesterzwammen zijn bekende culinaire lekkernijen. Reishi en cordysheps worden als krachtig medicijn ingezet. Een kampeermaatje kwam van de zomer na haar trailrunning met een mooie zwam als ontbijt terug. Met respect voor de natuur; alleen meenemen als er genoeg staat. Even bakken en daarna smullen. Je moet wel een goede cursus hebben gevolgd, want waar de ene paddenstoel heerlijk en gezond is, is een andere die er - zeker voor niet-deskundigen - sprekend op lijkt, dodelijk. Je moet natuurlijk ergens aan doodgaan, maar door een shot gif vanwege een foutje met een paddenstoel lijkt me zonde. Ik waag me er niet aan. Je kunt ook van paddenstoelen genieten door er gewoon naar kijken; er is genoeg diversiteit aan vormen en kleuren te bewonderen. IJsselsteinse IVN-er Karin Lenten heeft er zelfs een specialiteit van gemaakt en ze staat in de top van waarneming.nl, waar je kunt zien wat er zoal gespot wordt. Thuis om de hoek zie ik al de eerste paddenstoelen met langwerpige hoedjes. Ik kijk er even achter. Misschien zie ik toch nog een verlegen klein kaboutertje.

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten