Afbeelding

Slingertijdperk

Algemeen 247 keer gelezen

Deze naam bedacht ik voor een periode die ik nog nét heb meegemaakt, ook bekend als het predigitale tijdperk. Toen was alles nog simpel, zéker vergeleken met de tijd van nu: massaal inloten voor zonvakanties, winkel- en terrasbezoek met tijdslot vooraf online reserveren... Bah!
Vergeet maar dat moderne uitvindingen het leven vereenvoudigen. Vroeger had een klok een slinger, en een sleutel om hem op te winden. Als je de klok regelmatig opwond liep hij feilloos; hooguit de slingerlengte bijstellen.

In het predigitale tijdperk was alles zo fijn eenvoudig

Telefoneren was ook simpel. Even draaien aan een slingertje en je hoorde een vriendelijke juffrouw die je doorverbond. Héél soms werd je verkeerd verbonden. Geen geklooi met inlogcodes aanpassen en modems resetten, geen Whatsapp-updates die je moet downloaden en die vervolgens niet op je schijf passen. Zalig! Een auto had geen accu nodig; de koplampen brandden met carbid en de motor werd gestart door onderaan de radiator een slinger rond te zwengelen. Doodsimpel; alleen vooraf controleren of de versnelling in zijn vrij stond, anders werd je overreden. Die autoslinger raakte nooit zoek; kom daar nu eens om! Onlangs verloor ik mijn autosleutel bij IJsseloever, nét voor het weekend. Ik had wel een reservesleutel, maar die werd niet herkend door de startonderbreker en moest opnieuw ingelezen worden bij een gespecialiseerd bedrijf waar ik pas dinsdag terecht kon. Maandag gemeente IJsselstein gebeld om te vragen of de sleutel bij de balie was afgegeven. Krijg je een telewerker aan de lijn die je niet met de balie kan doorverbinden. Ik moest dus zelf naar het stadskantoor, op de fiets, en uiteraard vergeefs. Nu rijd ik eindelijk weer, maar wát een gedoe. Ik ben blij dat ik deze column nog kan mailen.

DE IJSSELSTEINSE COLUMN | RINUS VERWEIJ

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14