<p>Bas en Lieke lijken troost bij elkaar te zoeken nadat binnen enkele dagen hun vier jongen aan de kou en regen bezweken. Een schrale troost: het overkwam dit jaar veel ooievaarsparen.</p>

Bas en Lieke lijken troost bij elkaar te zoeken nadat binnen enkele dagen hun vier jongen aan de kou en regen bezweken. Een schrale troost: het overkwam dit jaar veel ooievaarsparen.

(Foto: L. Verwegen)

Verdriet op de basiliek

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN - Trouwe volgers van de ooievaars konden amper met droge ogen aanzien hoe hard de natuur kan zijn. De vier jongen van Bas en Lieke, het ooievaarspaar dat via de webcam op de basiliek te volgen is, hebben de koude natte meimaand niet overleefd. De eerste weken genoot iedereen van de beelden van levendige jongen; hoe ze werden gevoerd en soms tussen de vleugels van hun ouders uitpiepten. Vorige week was het prille geluk binnen twee dagen voorbij: de jongen bleven versuft liggen en overleden.
Ria Hooijen-Bos, initiatiefnemer van de nesten, is verdrietig. “Vorig jaar was het te droog, maar gelukkig overleefde Grote Dons. Nu is het te koud en nat. De natuur loopt een paar weken achter: er zijn nog te weinig insecten en de natte ouders konden hun jongen niet warm houden.”
In Herwijnen - bij ooievaarsdeskundige Piet van Andel die IJsselstein helpt met raad en daad - hetzelfde trieste verhaal met in al vier nesten dode jongen. “We moeten de natuur haar gang laten gaan. Maar het is veel erger dan ik dacht.”


Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten