<p>Karin Sangers en Hetty Elzas bij de fiets van Jacob Kijzer. Jacob en zijn vrouw Sientje overleefden de oorlog na een onderduik en keerden terug naar Montfoort.</p>

Karin Sangers en Hetty Elzas bij de fiets van Jacob Kijzer. Jacob en zijn vrouw Sientje overleefden de oorlog na een onderduik en keerden terug naar Montfoort.

(Foto: Paul van den Dungen)

‘40-’45 in De Knoperij

  •   keer gelezen

‘40-’45 in De Knoperij


montfoort - Het expositieteam van Stadsmuseum De Knoperij heeft met een aantal voorwerpen uit de Oudheidkamer in de etalage een expositie rondom 4 en 5 mei ingericht die nog tot half mei zijn te bewonderen. Te zien zijn een bijna vergane Duitse helm en een gasmasker. Verder zijn er twee meelzakken te zien die uit vliegtuigen werden gegooid tijdens de voedseldroppings. Een tegeltje met de tekst “Voedsel-Vrede-Vrijheid” met naar een vliegtuig zwaaiende kinderen. Ook te zien zijn een paar fraai beschilderde bevrijdingskannen met de tekst ‘Nederland vrij, 5 mei 1945’ en zijn er samenvattingen te lezen van een aantal vorig jaar opgetekende Montfoortse oorlogsverhalen.

Ontcijferen

Naar goed gebruik ligt is er in de etalage ook weer een raadvoorwerp. Een band met daarop plaatje met een afkorting. Wie kan dat ontcijferen en weet meer over het gebruik ervan? De winnaar wordt beloond met een zojuist uitgekomen boek over de Tweede Wereldoorlog.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten