Patrick Scholz Photo
Patrick Scholz Photo (Foto: www.patrickscholz.de)
Aangeboden door MoreThanHip

4 tips voor een duurzamer leven (met een lokaal tintje)

  •   keer gelezen

Je doet al aan afvalscheiding, je hebt groene stroom en alle lampen in huis zijn inmiddels vervangen door led-lampen. Dan ben je al behoorlijk goed bezig. Wat kan je nog meer doen om duurzamer te worden? We hebben 4 tips voor je, met een lokaal tintje. Dat maakt het nog leuker om duurzaam bezig te zijn.


1. Gebruik opvouwbare boodschappentasjes

Wist je dat er alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 3 miljard plastic tasjes worden verbruikt? De meeste tasjes belanden bij het vuilnis of komen in het milieu terecht. Nu moet je al een aantal jaar betalen voor een plastic tasje, maar nog beter is om een opvouwbare boodschappentas aan te schaffen die je gemakkelijk altijd bij je draagt en jarenlang kan gebruiken. Voor een duurzame tas ga je naar MoreThanHip in Montfoort. Daar vind je een breed assortiment tassen en accessoires die zijn gemaakt met gerecyclede materialen zoals cementzakken, vrachtwagenzeil en autobanden of van plantaardig gelooid leer. Alles is gemaakt met respect voor mens en milieu. En voor de zomer vind je er een fijne hangmat om heerlijk in te relaxen in je nieuwe, koelere, vergroende tuin (zie tip 3).

2. Koop lokale producten

Groenten en fruit, kaas, honing, noem maar op. Het wordt geproduceerd in onze eigen regio en is te koop bij diverse landwinkels in de omgeving. Ook zie je bij steeds meer boerderijen automaten staan waar je rechtstreeks bij de boer bijvoorbeeld kaas en eieren kunt kopen. Waarom dit duurzaam is? Als je lokaal geproduceerde producten koopt, is er nauwelijks transport nodig en dat scheelt heel veel CO2-uitstoot. Bovendien koop je verser en dus lekkerder. Steeds meer leuke adresjes vind je op www.fietsenvoormijneten.nl.

In de molenwinkels van historische windmolens zoals de Valk in Montfoort en de Windotter in IJsselstein kun je allerlei soorten meel kopen om brood, koekjes en pannenkoeken mee te bakken. Gemalen met gratis windenergie en je draagt ook nog eens bij aan het behoud van historisch erfgoed. Hoe duurzaam is dat?

3. Maak je tuin groener

Door bestrating te vervangen door gras en planten maak je je tuin klimaatvriendelijker. De grond kan dan meer water opvangen, zodat je bij stortbuien minder wateroverlast hebt. Ook houden tegels en stenen veel hitte vast. Minder steen maakt je tuin dus een stuk frisser en aangenamer op warme zomerdagen.

Als je je tuin gaat vergroenen, kies dan voor bloemrijke planten en struiken die bijen, vlinders en vogels aantrekken. Dat is goed voor de biodiversiteit en de gezondheid van de natuur in jouw buurt. En het is gewoon erg leuk om meer leven in je tuin te hebben.

Je bloemen en planten geef je bovendien water met het hemelwater dat je opvangt in je eigen regenton. Dat bespaart weer op leidingwater: prettig voor je portemonnee en vooral voor het milieu.
Kun je wel wat groen tuinadvies gebruiken? De werkgroep Groen van Duurzaam Montfoort helpt je graag op weg. 

4. Ruim zwerfafval op

Erger jij je ook steeds meer aan zwerfafval op straat en in bermen? Je bent niet alleen en je kunt er iets aan doen. Natuurlijk door in je eigen straat de boel netjes te houden, maar ook door op pad te gaan met de zwerfvuilambassadeurs. Dit is een initiatief van inwoners uit Oudewater en Montfoort, die regelmatig op uittrekken om met prikstok en vuilniszak zwerfvuil op te ruimen. De data worden gepubliceerd in de lokale media en je kunt je aanmelden om mee te doen. Help ook mee, want een schoner milieu betekent een prettigere en duurzamere leefomgeving voor iedereen, dus ook voor jou.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten