<p>Henny van Dijk, Wout van Leeuwen en Hans Weerdenburg volgen de verrichtingen van enkele jeugdleden van SKL.</p>

Henny van Dijk, Wout van Leeuwen en Hans Weerdenburg volgen de verrichtingen van enkele jeugdleden van SKL.

(Foto: Lysette Verwegen)

Fusie van twee schaakverenigingen

  •   keer gelezen

Samen sterk! Dat geldt ook voor de schaakverenigingen Het Kasteel uit IJsselstein en De Lekstroom uit Nieuwegein. Per 1 augustus fuseren de clubs tot Schaakvereniging Kasteel Lekstroom (SKL).


IJSSELSTEIN - De fusiegedachten begonnen toen de Nieuwegeinse schaakvereniging op dinsdagen door corona uitweek van het Nieuwegeinse Dorpshuis naar IJsselstein; naar het clubhuis van postduivenvereniging De Groene Olijftak, dat ook al langere tijd op woensdagen gastvrij onderdak biedt aan de IJsselsteinse schaakvereniging. “Zo kwamen we met elkaar in contact”, aldus Hans Weerdenburg, ex-voorzitter van Het Kasteel. Beide clubs telden elk zo’n dertig volwassen leden en een even groot aantal jeugdleden (van 6 tot 17 jaar). “We willen een aantrekkelijke grotere en nog gezelligere vereniging zijn voor IJsselstein, Nieuwegein en de regio”, vult Henny van Dijk, ex-voorzitter van De Lekstroom, aan. “Door de fusie worden we een van de grootste verenigingen binnen de Stichtse Schaakbond.”

Alles is mogelijk
De Lekstroom is wat meer prestatiegericht dan Het Kasteel. “Nu wordt dus alles mogelijk”, vertelt Wout van Leeuwen, de nieuwe voorzitter van de fusieclub. “Een van de jeugdleden speelt al mee met de senioren en ook het oudste lid van 80-plus is nog net zo fanatiek.” Met twee verschillende speelavonden - op dinsdag voor de jeugd en donderdag voor de senioren - geeft het senioren meer rust en kunnen lange partijen worden uitgespeeld. “We zijn heel blij met de gastvrijheid van de Groene Olijftak. De ruimte is groot en te splitsen en ons hoogseizoen - najaar/winter - valt in het laagseizoen van de duivensport. En als we een avond moeten verschuiven doen we dat natuurlijk graag.” En nog een leuke bijkomstigheid: “De eerste ‘postduif’ - duivenmelker - is al lid geworden.”

Regiovereniging
Met de coronaversoepelingen kan er ook weer live geschaakt worden. Een hele verbetering na het online schaken sinds december 2020. “Je moet je tegenstander in de ogen kunnen kijken. En het is gezelliger, vooral voor en na de partij. Online schaken is net een ‘vluggertje’; je mist teveel”, lachen de mannen. Als regiovereniging wordt alles nog beter. “Wij waren eerst bang door de fusie leden te verliezen”, vertelt Weerdenburg. Dat lag voor Nieuwegein anders. “Lekstroom was al een fusie met Vianen.” Van Leeuwen grapt: “Behalve schaken hebben we allemaal een ding gemeen: we wonen langs de Lek.”

Vrouwen
Schaken is een serieuze denksport, maar - na afloop - ook gezellig. Netflix’ dramaserie The Queens Gambit heeft het schaken een boost gegeven. “Schaken is het leukste spel dat er is, elk spel is anders en steeds een nieuwe uitdaging. Het zou ook leuk zijn als er nu meer vrouwen komen schaken.” Voor meer informatie: www.schaken-ijsselstein.nl en www.sv-lekstroom.nl.

Lysette Verwegen

We houden van schaken en we wonen allemaal langs de Lek

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten