De Windotter in IJssels
De Windotter in IJssels Foto: Wikimedia Commons

Nationale Molendag ook in de regio

Algemeen 422 keer gelezen

IJSSELSTEIN / MONTFOORT / CABAUW • Tijdens Nationale Molendag zijn zaterdag 14 mei ook de molens in IJsselstein, Montfoort en Cabauw geopend. Elke molen vertelt een eigen verhaal.

Korenmolen De Windotter in IJsselstein geldt als bijzonder voor de IJsselsteinse gemeenschap. De dagelijkse bedrijvigheid en de bijna altijd draaiende wieken zorgen ervoor dat het geen ‘koud’ monument is maar een dynamische werkende molen. Deze zaterdag is het extra gezellig, met rondleidingen, een expositie, een verhalenverteller en verschillende leuke kinderactiviteiten.

Molen De Valk is al sinds 1753 de blikvanger op de stadsmuur van Montfoort. De molen heeft een roerige geschiedenis Rond 1950 waren er zelfs plannen om de molen volledig af te breken. Maar nu staat hij in oude glorie en bovendien volledig operationeel. De molen kan niet alleen malen, maar ook pellen. Op zaterdag is de molen geopend. Dan wordt ook de 50 jaar oude en gerestaureerde eclectische maalstoel weer officieel in gebruik genomen.

De Middelste of Tweede Molen van Cabauw hielp bijna 2 eeuwen de polder Lopik van het overtollige water af. Halverwege de vorige eeuw mocht de molen na alle trouwe dienst met pensioen. Stichting De Utrechts Molens zorgde dat de molen werd behouden en gerestaureerd. Zaterdag 14 mei worden er rondleidingen gegeven en is er een verhalenverteller. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht en hun ‘molenaarsdiploma’ halen. Ten bate van de restauratie worden badeendjesraces gehouden, waarvoor bij de molen lootjes kunnen worden gekocht.

Er zijn nog vele andere molens open, in de provincie Utrecht en de rest van Nederland. Kijk op de website www.nationalemolendag.nl  voor openingstijden en alle andere informatie.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14