• Vigo droomt al van de Olympische Spelen.
• Vigo droomt al van de Olympische Spelen. Foto: Linda de Kort

Ski-talent Vigo wil liefst zo snel mogelijk naar beneden

Sport 871 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Begonnen op de borstelbaan, inmiddels ook op de sneeuw: de 9-jarige Vigo uit IJsselstein blijkt een groot ski-talent.

Vigo stond al op 3-jarige leeftijd op de ski-latten. “Dat was geweldig!”, lacht hij. En Vigo bleek talent te hebben. Inmiddels skiet de 9-jarige al een paar jaar mee op hoog wedstrijdniveau. Tijdens de onlangs gehouden kampioenschappen in SnowWorld Landgraaf werd Vigo Nederlands kampioen alpineskiën indoor bij de jongens in de leeftijdscategorie onder 10 jaar.

“Toen ik 7 jaar was, ben ik gevraagd of ik mee wilde doen in het skiteam Nieuwegein. Dat leek me wel wat. Daar heb ik geleerd op borstelbanen te skiën. En nu ski ik ook wedstrijden op de sneeuw”, vertelt Vigo. “En eigenlijk is op de borstelbaan skiën veel moeilijker dan op de sneeuw. Dat komt door de ondergrond.”

De ondergrond van een borstelbaan is veel harder en lijkt meer op ijs. Daardoor is er minder grip en moet skiërs harder werken goed op de baan te blijven. “Het remmen is bijvoorbeeld ook echt anders. Voor mij was het daardoor makkelijker om ook in de sneeuw te skiën.” Maar los daarvan skiet Vigo sowieso liever in de sneeuw. “In de hallen is het altijd koud, buiten is er vaak nog een zonnetje,” lacht hij. “En als je valt, is sneeuw veel zachter.” 

Er telt maar één ding

Een ander verschil tussen de baan en de sneeuw zijn de wedstrijden. Een baanwedstrijd bestaat bijvoorbeeld uit drie manches, in sneeuw zijn dit er twee. Ook de puntentelling verloopt anders. Maar voor Vigo telt eigenlijk maar één ding; zo snel mogelijk naar beneden gaan. “Tijdens het kampioenschap in Landgraaf had ik op een gegeven moment zo’n grote voorsprong op de rest dat ik de laatste rondes het veel rustiger aan had kunnen doen. Maar ik wilde alleen maar zo snel mogelijk skiën.” 

Vigo heeft veel voor zijn sport over. Hij traint drie keer per week. “In Nieuwegein, in Zoetermeer en in Amsterdam”, somt hij op. “Maar ik vind het alleen maar leuk.” Zo leuk dat Vigo inmiddels ook het snowboarden heeft ontdekt om er als aardigheid bij te doen. 

Naast het wekelijkse trainingsschema gaat Vigo ook regelmatig in Oostenrijk aan de slag. “Mijn trainer Sander Reedijk heeft daar een huis waar we met een hele groep kunnen logeren en trainen.” Extra leuk is dat Vigo’s beste vriend Tijn Tunderman in hetzelfde team skiet. 

Druk schema

“We hebben Vigo altijd vrijgelaten in zijn keuze. Maar vanaf het moment dat Vigo echt serieus met zijn sport bezig is gegaan, doen we er alles aan om dat ook mogelijk te maken”, vertelt Vigo’s moeder Sandra. Dat blijkt wel uit het drukke weekschema waarin school, trainingen, avondeten, reistijd en meer wordt geregeld om alles in goede banen te kunnen leiden. En inmiddels heeft Vigo ook zijn broer aangestoken. “Het is soms erg druk, maar ook gezellig”, lacht Sandra. Zuslief heeft vooralsnog voor een andere sport gekozen.

En Vigo? Die heeft voor de toekomst nog dromen genoeg: “Ik zou heel graag naar de Olympische Spelen willen gaan.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Geflatteerde overwinning VVIJ in derby tegen SV Lopik Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Tweede winst Vives-dames in 1e divisie Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Jachtseizoen maakt vrienden Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 30 sep., 08:00
Afbeelding
De Valk maalt meel voor lokaal zuurdesembrood Nieuws 29 sep., 18:25
Afbeelding
Melanie Ryan namens RTV Utrecht naar het Regio Songfestival Nieuws 28 sep., 16:34
Afbeelding
Politie geeft foto vrij van vrouw die ouder echtpaar uit IJsselstein voor duizenden euro's oplicht 112 28 sep., 13:20
Afbeelding
Basiliek in IJsselstein tijdelijk zonder uurwerken Nieuws 27 sep., 16:53