• Evi in haar nationale oranjetenue mét haar trofeeën.
• Evi in haar nationale oranjetenue mét haar trofeeën. Foto: Wim Kroone

BMX’er Evi Blok (9) verlegt haar grenzen

Sport 1.519 keer gelezen

LOPIK • Evi Blok ontdekte via een YouTube-filmpje de BMX-sport. Het 9-jarige Lopikse talent stoot nu snel door naar de nationale en internationale top.

Zo won Evi al de nationale titel bij de Nederlandse Fietscross Federatie, werd in België vierde van Europa en sloot vorige week het WK in Frankrijk af op de elfde plaats in haar leeftijdsklasse.

Haar ouders waren niet meteen enthousiast, toen hun dochter hen vertelde op een BMX-fiets heuveltjes op te willen racen om er vervolgens met fiets en al af te springen. Meedoen aan een aantal proeflessen op een leenfiets bij De Tielse fietscrossclub De Weiruiters bleek de start van een veelbelovend traject in deze tak van sport. BMX staat voor Bicycle Motocross en om vooraan te eindigen is behalve snelheid veel doorzettingsvermogen nodig. Evi traint twee keer per week op de fietscrossbaan in Tiel en rijdt elk weekeinde wedstrijden in het hele land. In 2020 stond zij voor het eerst aan de start van een wedstrijd. ‘’Ik vond het leuk, maar ook raar”, zegt Evi, die in groep 7 van de Jan Bunnikschool zit. ‘’Ik had het benauwd. Toch plaatste ik me na elke manche voor de volgende ronde. In de finale eindigde ik als vijfde en was toen heel boos, want ik had willen winnen.”


‘’Evi is erg fanatiek en heeft een winnaarsmentaliteit”, vervolgt haar moeder Katja. ‘’Gelukkig had ze snel door dat het plezier ook meetelt. Bij trainingen en wedstrijden zijn we er altijd bij. Inmiddels zijn we opgenomen in de BMX-familie, die ontstaat, omdat je bij wedstrijden telkens dezelfde mensen tegenkomt. Haar concurrenten zijn tevens vriendinnen gewonnen.”

Lichtere fiets

In Nederland zijn twee fietsbonden: de laagdrempelige NFF (Nederlandse Fietscross Federatie) en de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie). Deelname aan het KNWU-NK leverde brons op. De familie Blok keek al terug op een geslaagd seizoen, toen het WK in Nantes in beeld kwam. ‘’Vanwege Evi’s hoge ranking mocht ze meedoen”, vervolgt Katja Blok. ‘’Aan het starten op zo’n evenement hangt echter wel een prijskaartje. We vertoefden er enkele dagen in een Airbnb-huisje en de huidige benzineprijzen zijn niet mis. Het nationale oranjetenue moesten we zelf kopen. Daarbij komt dat haar materiaal aan vervanging toe is. Haar nieuwe helm kostte 480 euro en is via een doneeractie, die nog doorloopt, bekostigd. Een lichtere fiets staat ook op het verlanglijstje van Evi.”

‘’Ik moest rijden tegen meisjes uit Amerika, Brazilië, Engeland en Frankrijk”, vervolgt het Lopikse talent, dat haar 12-jarige broer Mees ook besmet heeft met het BMX-virus. ‘’In de halve finale had ik een ongunstige startplek en werd ik uitgeschakeld. Ik baalde wel, maar de anderen waren gewoon sneller. Ik ga nog harder trainen om zelf ook beter te worden. Het zou mooi zijn als ik in Lopik op een crossbaan kan trainen. Ik ga de burgemeester een brief schrijven en hem vragen of er zo’n baan kan komen.”
Lokale bedrijven als Spot4Kids, Plus Van Velzen, Jan de Bruijn Transport, Littel Interieurbouw, BM Verkeersopleidingen, familie en vrienden hebben Evi Blok omarmd en ondersteunen haar in het verleggen van haar grenzen.

Wim Kroone

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 27 sep., 16:08
Afbeelding
Voorbereidende werkzaamheden kruising M.A. Reinaldaweg in Lopik Nieuws 27 sep., 12:41
Afbeelding
VriendenLoterij steunt S.V. Lopik met 5.000 euro Nieuws 27 sep., 10:54
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend raadslid De Leede Nieuws 27 sep., 10:46
Afbeelding
Peuterspeelzaal Duimelotje viert 50-jarig bestaan Nieuws 27 sep., 08:30
Afbeelding
Mensen fleuren op in De Schutsehof Nieuws 27 sep., 08:00
Afbeelding
Tien jaar Schrijfcafé vanuit je hart in IJsselstein Nieuws 26 sep., 16:38
Afbeelding
Cilinders lachgas naar afvalstation RMN Nieuws 26 sep., 16:34